Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2009 Rode Kruis verdubbelt hulp in Afghaans grensgebied

Rode Kruis verdubbelt hulp in Afghaans grensgebied

Genève/Islamabad/Kabul, 30 maart 2009 - De humanitaire situatie in Afghanistan en Pakistan wordt de komende tijd nog zorgelijker. Dat stelt het Internationale Rode Kruis, onpartijdig waarnemer bij de wereldtop over Afghanistan in Den Haag. Het gewapende conflict in Afghanistan wordt steeds feller en de veiligheid neemt af. De gevolgen komen hard aan bij burgers in grotere delen van het land en in buurland Pakistan.

 
Het Rode Kruis heeft zijn activiteiten om burgers en gewonden te helpen opgeschaald en de begroting voor Pakistan meer dan verdubbeld van 15,8 miljoen euro tot 34,6 miljoen euro. “De verslechterende veiligheidssituatie veroorzaakt onvoorstelbaar lijden onder Afghaanse burgers, met name in het noordwesten van Pakistan”, vertelt Jacques de Maio, hoofd Operations van het Rode Kruis in Zuid–Azië in zijn dringende oproep aan alle deelnemende staten: “Het ellendige lot van de Afghanen moet worden beschouwd als een ernstige ramp.”

“Het gewapende conflict in de Pakistaanse Noordwestelijke Grensprovincie (NWFP) heeft veel mensen uit hun huizen gejaagd,” legt De Maio uit. “Door het gewapende conflict en de grote onveiligheid helpt het Rode Kruis met grote regelmaat gewonde patiënten uit de provincie en de federaal geregeerde stammengebieden.”
 
In Dir, aan de Pakistaanse kant van de  Afghaans-Pakistaanse grens, verleent het Rode Kruis hulp aan meer dan 40.000 vluchtelingen die nog niet veilig kunnen terugkeren naar huis. “Dankzij een wapenstilstand in Swat zijn wij in staat om de benodigde hulp te verstrekken aan vluchtelingen en ontheemden,” stelt De Maio. Naast het uitdelen van voedsel aan meer dan 40.000 mensen die door militaire acties zijn opgejaagd, wil het Rode Kruis gezondheidsproblemen aanpakken in de meest getroffen gebieden. De hulp staat ook klaar om in Bajaur, in het noordwesten van Pakistan te beginnen. Sinds de strijd in Bajaur in augustus 2008 oplaaide, is het aantal gewonden door granaatscherven, kogels en ontploffingen aanzienlijk gestegen. In Peshawar heeft het Rode Kruis een noodziekenhuis van tenten opgericht om het groeiende aantal zwaargewonde burgers en zwaargewonden onder de strijdende partijen van hulp te voorzien. Ook is het Rode Kruis begonnen het ziekenhuis te renoveren om in de toekomst betere operaties en noodbehandelingen uit te kunnen voeren.
 
Het Rode Kruis werkt nauw samen met de nationale Rode Halve Maan verenigingen van Pakistan en Afghanistan en coördineert de activiteiten aan beide kanten van de grens. "Zowel in Afghanistan als in Pakistan is de verwachting dat het conflict binnen afzienbare tijd nog meer levens zal gaan kosten en de bestaanszekerheid van burgers in toenemende mate in gevaar zal brengen. Er is daarom meer respect nodig voor het internationale humanitaire oorlogsrecht, met inbegrip van de bepalingen die opkomen voor de rechten van gevangenen en voor neutrale en onafhankelijke hulpverlening,” concludeert De Maio.
 
Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Voor meer informatie van het Rode Kruis, of bezoek de website: www.icrc.org
Carla Haddad in Genève, tel: +41 22 730 24 05 of +41 79 217 32 26
Sébastien Brack in Islamabad, tel.: +92 300 850 81 38
Sitara Jabeen in Islamabad, tel.: +92 300 850 56 93
Loes Visser in Den Haag van het Nederlandse Rode Kruis, tel.: 070- 4455881 of 06-51840708
 
Het Internationale Comité van Rode Kruis (ICRC) is met 1300 medewerkers een van de grootste hulporganisaties die actief zijn in Afghanistan en Pakistan. Het ICRC heeft als enige hulporganisatie een afgevaardigde die deelneemt aan de Afghanistan-top op 31 maart in Den Haag over de toekomst van het land. Het ICRC speelt uiteraard een andere rol dan de deelnemende landen: als neutrale, onpartijdige organisatie neemt het Rode Kruis niet deel aan het politieke debat, maar vervult zij de rol van onafhankelijke waarnemer. Ook is de hulporganisatie dankzij de vele hulpactiviteiten in de positie om de humanitaire noden in Afghanistan aan de donoren toe te lichten.