Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2011 Rode Kruis stuurt noodhulpteam naar cholera-uitbraak Tsjaad
16 september 2011 |

 Rode Kruis stuurt noodhulpteam naar cholera-uitbraak Tsjaad

Dit weekend vertrekt een Benelux noodhulpteam (Emergency Response Unit) van het Rode Kruis naar het Afrikaanse Tsjaad, om hulp te verlenen bij de cholera-uitbraak in het land. Sinds eind augustus heeft de infectieziekte meer dan 300 doden veroorzaakt.  Ruim 11000 mensen zijn besmet. Het Rode Kruis biedt medische hulp, zorgt voor schoon drinkwater en geeft voorlichting over hoe men verdere verspreiding van de ziekte kan voorkomen.

 
Het Benelux noodhulpteam wordt geleid door de Vlaming Pierre Baudienne en omvat verder nog een Nederlandse (Eelko Brouwer), Luxemburgse en een Waalse hulpverlener. Het team is gespecialiseerd in grootschalige distributies en coördinatie van noodhulpverlening. De hulpverleners sluiten zich aan bij het Rode Kruis in Tsjaad en zullen zich specifiek richten op de distributie van onder meer hygiëne kits, zeep, waterzuiveringstabletten en ORS tegen diarree. Het Internationale Rode Kruis stuurt daarnaast nog 4 noodhulpteams met expertise in gezondheidszorg en logistiek.
 
De uitbraak van cholera concentreert zich momenteel rondom Mongo en Bongor in centraal en zuid-Tsjaad, maar er zijn ook gevallen gesignaleerd in naburige regio’s in Kameroen, Niger en Nigeria. Als niet snel wordt opgetreden tegen de verspreiding van de ziekte is het risico op een grootschalige, regionale uitbraak erg groot. In grote delen van Tsjaad, waaronder ook de vluchtelingenkampen voor Sudanezen, zijn sanitaire voorzieningen erg beperkt en hebben veel mensen geen toegang tot schoon drinkwater. In combinatie met de naderende piek van het regenseizoen baart dit het Rode Kruis grote zorgen.
 
Noot voor de redactie (niet voor publicatie)
Neem voor meer informatie contact op met Merlijn Stoffels, woordvoeder Nederlandse Rode Kruis, +31654918481 of mstoffels@redcross.nl