Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2011 2010 meeste doden door rampen in 10 jaar
22 september 2011 |

2010 meeste doden door rampen in 10 jaar

In 2010 zijn ruim 300.000 mensen om het leven gekomen door rampen. Dat is veruit het grootste aantal ten opzichte van de laatste 10 jaar. Dat blijkt uit het Wereld Rampen Rapport van het internationale Rode Kruis. Ruim 300 miljoen mensen werden het afgelopen jaar getroffen door rampen. Dat is een toename van 25 procent ten opzichte van 2009. De financiële schade is in deze periode bijna verdrievoudigd en kwam in 2010 uit op ruim 90 miljard euro.

 
Natuurrampen
Van de 640 rampen in 2010 waren er 405 natuur-gerelateerd. Er zijn 189 overstromingen, 89 orkanen en 25 aardbevingen geteld. Vooral de aardbeving in Haïti heeft in 2010 veel levens geëist, ruim 222.000. In Rusland overleden vorig jaar meer dan 55.000 mensen door een hittegolf. Ook werden 194 miljoen Chinezen en 20 miljoen Pakistanen getroffen door overstromingen en droogte. Azië had in 2010 het meeste natuurgeweld te verduren.
 
Honger
Het Wereld Rampen Rapport van het Rode Kruis, dat vandaag wordt gepubliceerd, gaat ook in op ondervoeding en honger. In de hoorn van Afrika worden op dit moment meer dan tien miljoen mensen getroffen door een zware voedselcrisis. Wereldwijd lijden 1 miljard mensen chronisch honger. Hoewel de wereld genoeg voedsel produceert voor iedereen, gaat toch 1 op 7 mensen elke dag met honger naar bed. Zo’n drie miljoen kinderen worden door ondervoeding niet ouder dan vijf jaar. De belangrijkste oorzaken hiervoor zijn armoede en de sterk stijgende voedselprijzen. De prijzen zijn in de tweede helft van 2010 met 30 procent gestegen. Graan werd zelfs 57 procent duurder.
 
Oplossingen
Het Wereld Rampen Rapport stelt een aantal oplossingen voor om ondervoeding en honger te verminderen, zoals nieuwe regelgeving om de invloed van speculanten op voedselprijzen te beperken. Ook pleit het rapport voor goedkope verzekeringen voor boeren, zodat ze zich financieel in kunnen dekken tegen droogte en overstromingen. Door meer voorraden aan te leggen en te investeren in infrastructuur kan volgens het Internationale Rode Kruis de verspilling van voedsel in 2050 gehalveerd worden. Het voedsel kan hierdoor langer bewaard worden en komt bij de mensen terecht die het nodig hebben.
 
Slachtoffers verminderen
Door mensen beter voor te bereiden op natuurrampen verwacht het Nederlandse Rode Kruis het aantal slachtoffers en de schade te verminderen. Het gaat om praktische maatregelen zoals het opzetten van waarschuwingssystemen en evacuatieplannen en het aanleggen van schuilplaatsen en noodvoorraden. Maar ook door bomen te planten, irrigatie aan te leggen en boeren zaden te verstrekken die beter bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden. Om dit soort projecten te kunnen financieren en uit te breiden heeft het Rode Kruis het Prinses Margriet Fonds opgericht (giro 7447). Investeringen in preventie zijn zeer lonend. Een investering van 1 euro kan het tienvoudige rendement opleveren. In 2010 ondersteunde het Nederlandse Rode Kruis wereldwijd 19 projecten rondom rampenvoorbereiding, 700.000 kwetsbare mensen werden geholpen.
 
Noot voor de redactie (niet voor publicatie)
Neem voor meer informatie contact op met Merlijn Stoffels, woordvoeder Nederlandse Rode Kruis, +31654918481 of mstoffels@redcross.nl