Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2011 Economische waarde vrijwilligerswerk Rode Kruis 4,4 miljard euro
1 februari 2011 |

Economische waarde vrijwilligerswerk Rode Kruis 4,4 miljard euro

Twee Rode Kruis vrijwilligers op iedere duizend wereldburgers

Het wereldwijde Rode Kruis netwerk van vrijwilligers in 186 landen heeft in 2009 voor bijna 4,4 miljard euro aan vrijwilligerswerk verzet. Dit blijkt uit een onderzoek naar de economische en sociale waarde van Rode Kruis vrijwilligers uitgevoerd door Dalberg[1]. De sociale waarde van het vrijwilligersnetwerk doet echter zeker niet onder voor de economische waarde: zo biedt het Rode Kruis netwerk onder andere jaarlijks hulp aan 30 miljoen slachtoffers van natuurrampen. De meeste vrijwilligers bieden hun diensten aan op het gebied van gezondheidszorg (36%) en rampenhulpverlening (27%).

 
Europees Jaar van de Vrijwilliger
Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van het Europees Jaar van de Vrijwilliger 2011. Het Rode Kruis wil met het onderzoek de waarde van vrijwilligers inzichtelijk maken en een cultuur van vrijwilligerswerk wereldwijd stimuleren. Het Nederlandse Rode Kruis zal in 2011 diverse activiteiten organiseren waarbij vrijwilligers centraal staan. Zo vindt op 17 maart het symposium 'Vrijwilligers in veiligheid' plaats georganiseerd door een collectief van zeven toonaangevende vrijwilligersorganisaties.
 
Sociale waarde van vrijwilligerswerk
Het rapport laat eveneens vele voorbeelden zien van de sociale waarde van vrijwilligerswerk; voor de lokale gemeenschap, voor het Rode Kruis als humanitaire noodhulporganisatie, maar ook voor de vrijwilligers zelf, die een gevoel van maatschappelijk nut en eigenwaarde uit hun vrijwilligerswerk halen.
Zo hielpen Congolese Rode Kruis vrijwilligers in de meest afgelegen gebieden bij de vaccinatie van twee miljoen mensen tegen polio in hun land. En waren het de Haïtiaanse Rode Kruis vrijwilligers die al in de eerste uren na de aardbeving tientallen mensen onder het puin vandaan haalden en eerste hulp verleenden. Zij waren zo snel ter plekke omdat zij in diezelfde getroffen buurt woonden.
 
Cees Breederveld, directeur van het Nederlandse Rode Kruis: “Het onderzoek toont voor mij bovenal aan dat de sociale waarde van vrijwilligerswerk van onschatbare waarde is. Ik denk dan bijvoorbeeld aan onze vrijwilligers in Apeldoorn na het Koninginnedagdrama in 2009, die met hun eerste hulp handelingen levens hebben gered. Daar is geen prijskaartje aan te hangen, vrijwilligers zijn simpelweg goud waard”.
 
Vrijwilligers in centraal, zuid en west Europa
De gemiddelde economische waarde van een Rode Kruis vrijwilliger in centraal, zuid en west Europa is € 630,-[2]. In deze regio zijn 1,3 miljoen vrijwilligers actief voor het Rode Kruis, vergelijkbaar met het inwonersaantal van Estland. Gemiddeld zijn 32 vrijwilligers actief per beroepskracht in deze regio[3]. Het Nederlandse Rode Kruis heeft 35.000 vrijwilligers.
 
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Neem voor meer informatie, interviews of het volledige onderzoeksrapport, contact op met Eva Smits, woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis, tel: 06-20959478, mail: esmits@redcross.nl.

--------------------------------------------------------------------------------
[1] Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Rode Kruis door Dalberg Global Development Advisors volgens de methodologie van de International Labour Organization  en de John Hopkins Universiteit.
[2] Dit bedrag is vastgesteld aan de hand van de “full replacement cost” methode, die vaststelt hoeveel het zou kosten om iemand in te huren voor het aantal uren werk dat de vrijwilliger kosteloos heeft gedaan.
[3] Een actieve vrijwilliger is in het onderzoek gedefinieerd als iemand die in 2009 minimaal vier uur vrijwilligerswerk heeft gedaan voor het Rode Kruis.