Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2011 Extra bijdrage Nationale Postcode Loterij redt nomadenfamilies in Mongolië
10 februari 2011 |

Extra bijdrage Nationale Postcode Loterij redt nomadenfamilies in Mongolië

Den Haag, donderdag 10 februari - Het Nederlandse Rode Kruis ontvangt van de Nationale Postcodeloterij een extra bijdrage van 1,3 miljoen euro. Dat werd gisteren bekend gemaakt tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala van de grootste goededoelenloterij van Nederland. Het bedrag is bestemd voor het project ‘Nieuwe bronnen, nieuwe kansen, drinkwater en hygiëne voor gestrande nomadenfamilies in Mongolië.’ 

 
Mongolië is een prachtig land met uitgestrekte toendra’s, hoge bergen en de bekende Gobi woestijn. Dit boeiende land met zijn trotse, krachtige inwoners kent ook een andere kant. Dagelijks leveren duizenden nomadenfamilies een keihard gevecht tegen armoede en extreme weersomstandigheden. Na het verlies van al hun vee als gevolg van extreem koude winters en droge zomers zijn ze van het platteland naar de grote stad vertrokken. Hier komen ze terecht in krottenwijken, waar er een gebrek is aan sanitaire voorzieningen en besmet drinkwater hun grootste vijand is.
 
Mongolië heeft bijna drie miljoen inwoners en veertig procent van de nomadenbevolking woont tegenwoordig in de hoofdstad Ulaanbaatar. Aan voorzieningen is in de stad echter een groot gebrek. Mensen gaan dood vanwege het gebrek aan veilig drinkwater. Het Nederlandse Rode Kruis zette vanaf 2005 in samenwerking met het Mongoolse Rode Kruis een programma op om de gezondheidssituatie van de inwoners van de sloppenwijken rondom Ulaanbaatar te verbeteren. De organisaties plaatsten waterkiosken in de wijken waar bewoners veilig drinkwater kunnen kopen.
 
De nood om het programma verder uit te breiden en sterker te verankeren in de samenleving is door de extreme winter van afgelopen jaar nog groter geworden. In dit project krijgen 60.000 voormalige nomaden in vijf sloppenwijken van Ulaanbaatar toegang tot schoon drinkwater. Daarnaast reiken de vrijwilligers van het Rode Kruis de bewoners kennis en middelen aan om de hygiëne te verbeteren. Cees Breederveld, algemeen directeur van het Nederlandse Rode Kruis: ‘Dankzij deze extra bijdrage kunnen wij duizenden levens redden. Daar zijn we de Nationale Postcode Loterij dankbaar voor.’ Het Rode Kruis draagt de kiosken na afloop van het project over aan het Mongoolse waterleidingbedrijf zodat de continuïteit van de watervoorziening gewaarborgd blijft.
 
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
-----------------------------------------------------------
Neem voor meer informatie contact op met Sebastien Kraaijeveld, woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis, tel: 06-51525111, mail: skraaijeveld@redcross.nl