Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2011 Grote humanitaire nood in Sudan
8 juli 2011 |

Grote humanitaire nood in Sudan

Het Rode Kruis bereidt zich voor op grote humanitaire problemen in Sudan. In de aanloop naar de onafhankelijkheid van Zuid-Sudan op 9 juli is de onrust afgelopen maand toegenomen. Met name in de provincies, Zuid-Kordofan, Abyei en Blue Nile, die liggen aan de toekomstige grens tussen Noord en Zuid-Sudan is de situatie ernstig. Het Internationale Rode Kruis heeft deze week laten weten dat er dringend meer geld nodig is om de slachtoffers in deze Sudanese provincies te kunnen blijven helpen.

70.000 mensen huizen ontvlucht

Ongeveer 70.000 mensen zijn gevlucht na gewelddadige gevechten in en rondom de stad Kadugli, de hoofdstad van Zuid-Kordofan. De vluchtelingen zijn gestrand langs de wegen rondom Abyei en Blue Nile. Veel vluchtelingen zitten zonder voedsel, drinkwater en onderdak. ‘Mensen zijn nog steeds in een staat van shock. Ze zijn getraumatiseerd door de onverwachte gebeurtenissen. Sommige mensen zijn familieleden uit het oog verloren. Anderen zijn ziek en gewond geraakt’, zegt Kamal Dibio Zayid, rampencoördinator van de Sudanese Rode Halve Maan.

600 Rode Kruis vrijwilligers actief in Sudan

Zeshonderd vrijwilligers van de Sudanese Rode Halve Maan verlenen inmiddels eerste hulp en psychosociale ondersteuning aan de vluchtelingen. Ook delen ze voedsel, tentzeil en dekens uit. Hun werk wordt bemoeilijkt door zware regenval en de slechte veiligheidssituatie langs de wegen. Aisha Maulana, vertegenwoordiger van het  Internationale Rode Kruis in Sudan: ‘De Sudanese Rode Halve Maan is de enige hulporganisatie die actief is in alle gebieden van dit deel van Sudan. Met donaties kunnen we de vluchtelingen van voedsel en water voorzien. Daarnaast kunnen we ook zorgen dat we paraat staan op het moment dat de situatie of behoeften van de mensen verandert’.

Zuid-Sudan

Met de onafhankelijkheid van Zuid-Sudan is er een nieuwe Nationale Rode Kruis Vereniging geboren. De nieuwe vereniging komt voort uit de Sudanese Halve Maan. Het Zuid-Sudanese Rode Kruis zal zich met name gaan richten op noodhulp, lokale gezondheidszorg en meer begrip voor humanitaire waarden. De humanitaire situatie in Zuid-Sudan is verontrustend. 
 
 
Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ingrid van den Berg, woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis via  070-4455728  of  ivandenberg@redcross.nl