Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2011 Hulpgelden Rode Kruis voor Japan niet naar walvisjacht
7 december 2011 |

Hulpgelden Rode Kruis voor Japan niet naar walvisjacht

​De fondsen die het Nederlandse Rode Kruis heeft ingezameld voor de slachtoffers van de tsunami in Japan komen volledig ten goede aan de hulpverlening van het Rode Kruis. Deze gelden zijn niet samengevoegd met het algemene fonds dat de Japanse regering heeft ingesteld voor de slachtoffers van de tsunami. Het Rode Kruis distantieert zich dan ook met klem van de suggestie dat haar gelden gebruikt zouden worden ter stimulering van de walvisjacht in Japan. 

 
Hulpgelden van het Rode Kruis zijn gebruikt om de slachtoffers direct na de ramp noodhulp en medische hulp te verlenen. Ook biedt het Rode Kruis nog steeds psychosociale nazorg en verleent het medische hulp in de evacuatiecentra. Met de donaties van Rode Kruis zusterorganisaties, waaronder de opbrengst van de "Nederland helpt Japan"-campagne, worden ook tijdelijke ziekenhuizen gebouwd. De verwoesting van de medische faciliteiten in het land is zo groot dat het de overheid minimaal 5 jaar zal kosten voordat nieuwe volwaardige ziekenhuizen zijn opgetrokken. Het Rode Kruis investeert in de bouw van tijdelijke ziekenhuizen en klinieken om die tijd te overbruggen.
 
Na de aardbeving op 11 maart werden grote delen van Japan getroffen door een vernietigende tsunami, die het land tevens in een nucleair drama trok. De ramp eiste meer dan 15.000 levens en bijna 260.000 huizen werden compleet verwoest of zwaar beschadigd. Circa 400.000 mensen raakten ontheemd. Direct na de ramp bood het Rode Kruis noodhulp in de vorm van eerste hulp, evacuatie en opvang, kleding, medicijnen en psychosociale ondersteuning. Meer dan 800 verschillende medische teams werkten wekenlang met mobiele medische klinieken om gewonden te behandelen, ziekenhuizen te versterken en slachtoffers in evacuatiecentra medische en psychosociale zorg te verlenen.
 
Het Japanse Rode Kruis heeft een rapport opgesteld over de noodhulpverlening en betrokkenheid bij wederopbouw van de organisatie, 6 maanden na de ramp in maart. Klik hier om het rapport in te zien.
Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Neem voor meer informatie contact op met Hanna Emmering, woordvoerder Nederlandse Rode Kruis, hemmering@redcross.nl of +31 6 5184 0708. Op www.rodekruis.nl/japan is meer te lezen over de hulpverlening van het Rode Kruis in Japan.