Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2011 Internationale Rode Kruis keert terug naar Benghazi
18 maart 2011 |

Internationale Rode Kruis keert terug naar Benghazi

 

Twee dagen na het tijdelijke vertrek naar de stad Tobruk in het oosten van Libië, is een vierkoppig team van het Internationale Rode Kruis teruggekeerd naar Benghazi om hun humanitaire activiteiten voort te zetten.
 
“De verbeterde veiligheidssituatie heeft het mogelijk gemaakt om vandaag terug te keren naar Benghazi”, zegt Simon Brooks, hoofd van de missie van het Internationale Rode Kruis in Libië. “We zijn blij dat we de ondersteuning van ziekenhuizen, het bezoeken van gevangenen in onder andere Benghazi en onze samenwerking met de Libische Rode Halve Maan weer op kunnen pakken. Tegelijkertijd blijven we de strijdende partijen oproepen om ons toegang te geven tot andere steden en gebieden, zodat we ook daar de slachtoffers van de gevechten hulp kunnen bieden.”
 
Het Rode Kruis vervoert momenteel meer voedsel en essentiële huishoudelijke artikelen naar Libië om tienduizenden mensen van noodhulp te kunnen voorzien, mocht dit nodig zijn. De organisatie verscheepte afgelopen dinsdag al 180 ton noodhulpgoederen naar Benghazi. Ook zijn zeven vrachtwagens met 145 ton aan onder andere rijst, linzen, suiker, olie en zout onderweg van Egypte naar Tobruk.
Het Rode Kruis blijft zich bezighouden met de opvang van vluchtelingen aan de Egyptische en Tunesische grens met Libië en contactherstel tussen mensen die elkaar in de chaos zijn kwijtgeraakt. Eerder deze week vertrok een Benelux noodhulpteam met onder andere een Nederlandse hulpverlener naar Shoucha om te werken aan de bouw van een tweede opvangkamp. Het team is gespecialiseerd in de distributie van noodhulpgoederen in rampgebieden en zal zich dan ook specifiek richten op de verdeling van voedsel en hulpgoederen aan de vluchtelingen.
 
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie en/of interviews kunt u contact opnemen met Eva Smits, woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis, 06-20959478, esmits@redcross.nl.
 
Voor het Nederlandse Rode Kruis bevinden zich momenteel hulpverleners Jan Maarten Kist en Han Pelster aan de Tunesische grens met Libië. Zij zijn op verzoek beschikbaar voor interviews. Vanuit het Internationale Rode Kruis zijn bereikbaar Simon Brooks in Benghazi tel: +218 92 291 93 92 or +88 164 147 01 32 en Marçal Izard in Genève, tel: +41 22 730 24 58 or +41 79 217 32 24.