Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2011 Japanse Rode Kruis breidt hulp aan evacués uit
22 maart 2011 |

Japanse Rode Kruis breidt hulp aan evacués uit

Ook specifieke aandacht voor psychosociale ondersteuning aan getraumatiseerde Japanners
 

Het Japanse Rode Kruis breidt haar noodhulpactiviteiten uit om de honderdduizenden evacués in meer dan 2000 opvangcentra van hulp te voorzien. Noodhulpgoederen voor 100.000 getroffenen, waaronder babyvoedsel, luiers, T-shirts en mondkapjes worden momenteel besteld en aangevoerd vanuit andere delen van het land. Ook wordt samen met de lokale autoriteiten gekeken naar de mogelijke installatie van sanitaire voorzieningen en warme douches om het leven in de opvangcentra in de ijzige kou draaglijker te maken.

 
Humanitaire nood
Op dit moment hebben meer dan 800.000 gezinnen geen toegang tot schoon drinkwater en zitten meer dan 220.000 huishoudens zonder elektriciteit. De dringendste behoeften in de drie meest getroffen districten; Iwate, Miyagi en Fukushima, zijn brandstof, onderdak, sanitaire voorzieningen, kleding, medicijnen en huishoudelijke artikelen. Door het slechte weer en de ijzige kou in sommige delen van het getroffen gebied wordt de hulpverlening belemmerd en neemt het aantal zieken toe. Het Rode Kruis maakt zich vooral zorgen om ouderen, die extra kwetsbaar zijn voor griep en longontsteking en vaak ook medicatie nodig hebben voor chronische ziekten.
 
Aandacht voor psychosociale zorg
Medische teams van het Rode Kruis, in totaal meer dan 800 mensen, bieden eerste en medische hulp in de opvangcentra en in de Rode Kruis ziekenhuizen in de getroffen gebieden. Ook bieden verpleegkundigen van het Rode Kruis psychosociale zorg; veelal kinderen en ouderen in de opvangcentra vertonen symptomen van een posttraumatische stress-stoornis. Het Japanse Rode Kruis heeft meer dan 2000 verpleegkundigen specifiek getraind in psychosociale hulpverlening. Zij zullen ook de komende weken en maanden een belangrijke rol spelen in de hulpverlening aan getraumatiseerde Japanners die hun huis en dierbaren zijn verloren. 

Ook is het Rode Kruis bezig met de opzet van vrijwilligerscentra verspreid over de getroffen gebieden van waaruit de distributie van noodhulpgoederen de komende periode georganiseerd gaat worden. Vooralsnog zijn meer dan 125.000 dekens uitgedeeld en 20.000 noodhulppakketten, voorzien van onder andere een draagbare radio, zaklamp en handdoeken.
 
Bijdragen vanuit samenleving
Het Nederlandse Rode Kruis heeft rekening 6868 openstaan voor giften voor hulp aan de slachtoffers van de verwoestende ramp. De opbrengst zal besteed worden aan de hulpverlening van het Japanse Rode Kruis. Bedrijven en particulieren die een bijdrage willen geven of een actie willen opstarten voor de slachtoffers van Japan kunnen contact opnemen met het contactcentrum van het Rode Kruis op nummer 070-4455678. Ook zijn banners te dowloaden via www.rodekruis.nl.
 
Capaciteit Japanse Rode Kruis
Het Japanse Rode Kruis heeft 47 afdelingen met noodvoorraden, 92 Rode Kruis ziekenhuizen, 26 verpleeghuizen, 60.000 medewerkers (waarvan 50.000 werkzaam in Rode Kruis ziekenhuizen), 495 inzetbare medische noodhulpteams, 66 bloedvoorzieningscentra en 2 miljoen geregistreerde vrijwilligers.
 
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie en/of interviews kunt u contact opnemen met Eva Smits, woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis, 06-20959478, esmits@redcross.nl.
 
Recent beeldmateriaal van de situatie in Japan en de hulpverlening van het Rode Kruis is te downloaden via onderstaande links:
 
Ook kunt u het Internationale Rode Kruis en het Japanse Rode Kruis volgen via twitter:
Internationale Rode Kruis: www.twitter.com/Federation @muellerforlife2 @ stiofanoriain @ conneally @ amyswrite
Japanse Rode Kruis: @sayaJRCS