Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2011 Jongeren delen vergeet-me-nietjes uit
25 mei 2011 |

Jongeren delen vergeet-me-nietjes uit

​25 mei: Hulplijn Vermiste Personen van het Rode Kruis vraagt aandacht voor Dag van Vermiste Kinderen

 

Jongeren van verschillende scholen in Nederland delen op woensdag 25 mei 2011 zo’n 45.000 vergeet-mij-nietjes uit. De 800 jongeren doen dit in het kader van de Internationale Dag van de Vermiste Kinderen georganiseerd door de Hulplijn Vermiste Personen van het Rode Kruis. Voorafgaand aan het uitdelen krijgen de jongeren een les over deze bijzondere dag, vermissing van kinderen en het werk van de Hulplijn. Op deze manier wil de Hulplijn Vermiste Personen van het Rode Kruis mensen aansporen stil te staan bij alle kinderen die vermist zijn en ze zo hun solidariteit laten betuigen met de ouders die achterblijven na een vermissing. Ook hoopt de organisatie dat deze dag mensen aanspoort na te denken over preventieve maatregelen.

 
Hulplijn Vermiste Personen
De Hulplijn Vermiste Personen is een onderdeel van het Nederlandse Rode Kruis en bestaat uit een team van deskundige hulpverleners. De Hulplijn biedt middels een gratis 0800-nummer praktische en emotionele ondersteuning aan achterblijvers van vermisten én aan vermisten zelf en is er voor iedereen die iemand vermist of zelf vermist wordt en niet weet wat te doen.
 
Dag van de Vermiste Kinderen
In 1983 heeft de toenmalige president van de Verenigde Staten 25 mei uitgeroepen tot de Dag van Vermiste Kinderen. Verschillende organisaties wereldwijd gebruiken sindsdien de datum 25 mei om aandacht te vragen voor vermiste kinderen. Het vergeet-mij-nietje werd symbool voor de Internationale Dag van Vermiste Kinderen in Europa. De datum 25 mei is gekozen omdat op de ochtend van 25 mei 1979 de zesjarige Etan Patz voor het eerst alleen naar de bushalte gaat. Het gezin woont in een goede buurt in New York. Etan wordt dagelijks bij de bushalte opgehaald door de schoolbus. Zijn moeder houdt Etan in de gaten tot de hoek van de straat. Vanaf daar is het nog 50 meter tot de bushalte. Pas later op de dag blijkt dat Etan nooit in de schoolbus is gestapt of op school is aangekomen. Bijna 100 agenten zoeken die avond naar Etan. Tot op heden is er nooit meer een spoor gevonden van de jongen. Etan is ondertussen, indien hij nog leeft, 38 jaar oud.
 
Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Voor meer informatie of de contactgegevens van de scholen kunt u contact opnemen met het Nederlandse Rode Kruis, Ingrid van den Berg, 070-4455728 of Hanna Emmering 070-4455881.
 
Scholen die meedoen aan de actie:
OSG Helen Parkhurst, Almere
Wellantcollege, Amersfoort
Beekdal Lyceum, Arnhem
Noorderpoortcollege, Groningen 
Jan van Egmond Lyceum, Purmerend
Scholengemeenschap Antoni Gaudi, Purmerend
Scheepvaart en Transport College, Rotterdam
Stedelijk Gymnasium, Schiedam
Amadeus Lyceum, Utrecht
Openbaar Lyceum Zeist, Zeist
 
Als u contact wilt met een docent of met leerlingen van een van de deelnemende scholen kunt u contact opnemen met het Rode Kruis. Onze ervaring is dat docenten vaak moeilijk bereikbaar zijn tijdens de lesuren en dat afspraken op tijd gemaakt moeten worden.