Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2011 Jongerenbestuursleden Rode Kruis bezoeken rampgebied Haïti
8 januari 2011 |

Jongerenbestuursleden Rode Kruis bezoeken rampgebied Haïti

​Den Haag/Port-au-Prince, 8 januari 2011 - De jongerenbestuursleden van het Rode Kruis zijn naar Haïti afgereisd om daar kennis op te doen van de activiteiten van het Rode Kruis. Masooma Yousufzai en Johanneke Tummers, beiden 23 jaar, zijn in december 2010 benoemd als bestuursleden en toegetreden tot het landelijke Verenigingsbestuur met de speciale opdracht om het jongerenbeleid van het Rode Kruis een impuls te geven.

 
Johanneke: “Het is ongelooflijk interessant om hier te zijn en te zien hoe mensen hun leven met goede moed weer proberen op te pakken. De gevolgen van de aardbeving zijn nog overal zichtbaar en merkbaar, de puinhopen en afvalbergen zijn enorm. En je ziet dat er nog behoefte is aan de meest basale dingen, zoals onderdak, latrines en schoon drinkwater. Tegelijkertijd merken we uit alle verhalen hoe complex hulpverlenen hier is.”
 
Het Rode Kruis wil jongeren niet alleen actief inzetten bij regionale initiatieven als de Studentendesks en maatschappelijke stages maar hen ook op het niveau van het landelijk verenigingsbestuur een belangrijke stem geven. Het Nederlandse Rode Kruis heeft in dit kader de wens uitgesproken jongeren een belangrijke stem te willen geven binnen de vereniging door een tweetal jonge vertegenwoordigers in het verenigingsbestuur aan te stellen. Hun grootste speerpunt zal jongerenparticipatie zijn.
 

Debatavond Haïti: 1 jaar later

Masooma Yousufzai en Johanneke Tummers zijn woensdag 12 januari weer in Nederland en die avond tevens aanwezig bij de debatavond over Haïti: 1 jaar later. Op 12 januari organiseert het Nederlandse Rode Kruis in het Humanity House een openbaar debat over Haïti en de grootste noodhulpoperatie van de afgelopen decennia. Naast noodhulpexperts van het Rode Kruis gaan vertegenwoordigers van collega-noodhulporganisaties, de politiek en de media in debat. Over onderwerpen als:
  • Hoe komt het dat na een jaar ruim 1 miljoen Haïtianen nog onder tentzeilen leven?
  • Hoe werk je in een land dat volgens de Transparancy Index behoort tot de meest corrupte landen van de wereld?
  • Waar is uw geld gebleven?

Meer informatie over het debat: www.humanityhouse.org

---------------------------------------------------------------------------------------------
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sebastien Kraaijeveld, woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis, telefoon 06-51525111, mail: skraaijeveld@redcross.nl Hij kan u tevens in contact brengen met de bestuursleden.