Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2011 Medische hulpverleners Rode Kruis onder vuur in Libië
17 mei 2011 |

Medische hulpverleners Rode Kruis onder vuur in Libië

Een nieuwe uitbraak van geweld en gevechten in verschillende steden in Libië heeft geleid tot slachtoffers onder de medische hulpverleners van het Rode Kruis. Zusterorganisatie de Libische Rode Halve Maan heeft laten weten dat in de afgelopen vier dagen, in drie verschillende incidenten, drie ambulances zijn beschoten. Een verpleegster kwam daarbij om het leven en drie vrijwilligers raakten gewond. Het Internationale Rode Kruis maakt zich bovendien grote zorgen om geruchten dat de symbolen van het Rode Kruis en de Rode Halve maan worden misbruikt bij militaire operaties.

 
De noodhulporganisatie roept iedereen die betrokkenen is bij de gevechten op om het humanitair oorlogsrecht te respecteren. Georgios Georgantas, hoofd van de Internationale Rode Kruis delegatie voor Noord en West Afrika, benadrukt het belang hiervan: “Het is van levensbelang dat alle strijdende partijen ons embleem erkennen en respecteren en dat medisch personeel en ambulances worden toegestaan ​​om de gewonden te bereiken."
 
De twee belangrijkste ziekenhuizen in Misrata hebben grote moeite om de stroom gewonden te verzorgen. Dit wordt bemoeilijkt door het gebrek aan gespecialiseerde doktoren, die veelal gevlucht zijn. Er is bovendien een tekort aan medicijnen, waardoor met name kankerpatiënten en mensen met chronische ziekten niet behandeld kunnen worden. Een team van het Internationale Rode Kruis bracht vorige week noodvoorraden medicijnen en chirurgische instrumenten en evacueerde 108 personen van Misrata naar Benghazi. Enkele tientallen gewonden moesten in ziekenhuizen in Benghazi worden opgenomen. Ook werd in Misrata een vluchtelingenkamp met buitenlandse migranten voorzien van voedsel en noodhulpgoederen.
 
Net als in andere steden in Libië loopt de bevolking van Misrata eveneens gevaar door de grote hoeveelheid niet-geëxplodeerde munitie die door de stad verspreid ligt. Specialisten van het Internationale Rode Kruis zullen naar verwachting volgende week een begin maken met het verwijderen van dit explosief materiaal in Misrata. Ook worden lokale vrijwilligers getraind om de bevolking voor te lichten over de risico’s van niet-geëxplodeerde munitie.
 
Het Nederlandse Rode Kruis roept op om de hulpverlening in Libië te steunen met een gift op rekeningnummer 7244, dat eind februari geopend werd.
 
Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hanna Emmering, woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis, via +31 6 5184 0708. Namens het Internationale Rode Kruis: Dibeh Fakhr (ICRC Benghazi) +870 772 390 124