Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2011 Medische noodhulp Rode Kruis arriveert in Egypte
4 februari 2011 |

Medische noodhulp Rode Kruis arriveert in Egypte

Den Haag/Genève/Caïro, 4 februari 2011  - Het eerste vliegtuig met medische voorraden van het Internationale Rode Kruis is geland op het vliegveld van Caïro. De vracht bestaat uit Eerste Hulpmaterialen om 2000 mensen met lichte verwondingen te behandelen. Ook bevat de lading chirurgische instrumenten voor de behandeling van 100 mensen met ernstige verwondingen. Met deze zending en meer vluchten die zullen volgen, beoogt het Rode Kruis de druk op de huidige medische voorraden in Caïro en andere steden te verminderen. 

 
“Onze prioriteit is om de Eerste Hulpverleners van materialen te voorzien voor hun levensreddende activiteiten. Meer medische voorraden zullen de komende dagen worden ingevlogen”, aldus Eric Marclay, a.i. hoofd van de Internationale Rode Kruis delegatie in Caïro. “De materialen zullen via het lokale Rode Kruis (de Egyptische Rode Halve Maan) en het Ministerie van Gezondheidszorg verspreid worden.” 
 
Patiënten en hun families zijn angstig en in shock. “Het is niet alleen een kwestie van de verzorging van verwondingen, maar veel mensen hebben ook psychische stresssymptomen”, aldus Dr. Hassan Nasreddine, een medisch specialist van het Rode Kruis in Caïro.
 
Volgens het Egyptische Ministerie van Gezondheidszorg zouden 900 mensen gewond zijn geraakt en 9 doden zijn gevallen in de afgelopen 48 uur. “Hulpverleners en ambulances,  evenals gewonden en anderen in nood, dienen met respect behandeld te worden. In sommige gevallen zijn medische hulpverleners verhinderd om gewonden te bereiken”, aldus Marclay.
 
Contactherstel op vliegveld
Het Rode Kruis heeft een tijdelijke post ingericht in de internationale zone op het vliegveld van Caïro waar honderden mensen de afgelopen dagen zijn gestrand. Het doel is om de gestrande passagiers in staat te stellen contact te leggen met familieleden door hiervoor telefoons beschikbaar te stellen en hen gratis te laten bellen. Ook bemant het Rode Kruis een medische post en deelt lichte maaltijden uit.
 
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Neem voor meer informatie contact op met Eva Smits, woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis, tel: 06-20959478, mail: esmits@redcross.nl