Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2011 Nederlandse Rode Kruis start campagne voor slachtoffers ramp Japan
18 maart 2011 |

Nederlandse Rode Kruis start campagne voor slachtoffers ramp Japan

Humanitaire nood in Japan neemt toe

Bijna een week na de aardbeving en tsunami die grote delen van de oostkust van Japan verwoestte, neemt de humanitaire nood onder de getroffen bevolking toe. Honderdduizenden mensen bevinden zich in opvangcentra, waaronder veel ouderen die extra kwetsbaar zijn voor onderkoeling en longontsteking. Het Nederlandse Rode Kruis start daarom een fondsenwervende campagne en heeft rekening 6868 openstaan voor giften voor hulp aan de slachtoffers van de verwoestende ramp. De opbrengst zal besteed worden aan de hulpverlening van het Japanse Rode Kruis.

Toenemende humanitaire nood

Op dit moment moeten meer dan 350.000 huishoudens het zonder elektriciteit doen, ruim 400.000 huishoudens zonder gas en hebben 1 miljoen gezinnen geen toegang tot schoon drinkwater. Het aantal zieken onder de evacués neemt toe door het koude weer, gebrek aan schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Er is een tekort aan medische voorraden en verwarming. De logistiek van de hulpverlening wordt ernstig belemmerd door het gebrek aan brandstof in combinatie met de verwoeste infrastructuur.

Hulpverlening Japanse Rode Kruis

De medische teams van het Rode Kruis, in totaal meer dan 800 mensen, worden bemand door doktoren, verpleegsters en andere hulpverleners. In de Rode Kruis ziekenhuizen in het rampgebied behandelen zij patiënten. Ook worden mobiele medische klinieken naar de afgelegen gebieden gestuurd om hulp te bieden in de opvangcentra.  Het Rode Kruis heeft inmiddels met duizenden vrijwilligers meer dan 90.000 dekens uitgedeeld. Ook bieden hulpverleners psychosociale ondersteuning aan de vele getraumatiseerde Japanners die hun huis en familieleden in één klap zijn kwijtgeraakt.

Contactherstel met mensen in Japans rampgebied

Het Rode Kruis heeft samen met het Japanse Rode Kruis een speciale website geopend om mensen te helpen die het contact met hun familieleden en vrienden willen herstellen. Personen in Japan en in het buitenland kunnen zich registreren op de website om hun familie en vrienden te laten weten dat ze veilig zijn en om hun huidige contactgegevens door te geven. Ruim 4500 mensen hebben zich inmiddels geregistreerd. Personen die hun familieleden zoeken kunnen deze lijst bekijken om informatie te vinden. Ze kunnen ook de namen van familieleden en vrienden registreren om ze te vragen contact met hen op te nemen. De website is bereikbaar via: http://www.familylinks.icrc.org/eng/familylinks-japan

Bijdragen vanuit samenleving

Bedrijven en particulieren die een bijdrage willen geven of een actie willen opstarten voor de slachtoffers van Japan kunnen contact opnemen met het contactcentrum van het Rode Kruis op nummer 070-4455678. Ook zijn banners te dowloaden op www.rodekruis.nl.

Capaciteit Japanse Rode Kruis

Het Japanse Rode Kruis heeft 47 afdelingen met noodvoorraden, 92 Rode Kruis ziekenhuizen, 26 verpleeghuizen, 60.000 medewerkers (waarvan 50.000 werkzaam in Rode Kruis ziekenhuizen), 495 inzetbare medische noodhulpteams, bloedvoorzieningscentra en 2 miljoen geregistreerde vrijwilligers.
 
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie en/of interviews kunt u contact opnemen met Eva Smits, woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis, 06-20959478, esmits@redcross.nl.
 
Recent beeldmateriaal van de situatie in Japan en de hulpverlening van het Rode Kruis is te downloaden via onderstaande links:
 
Ook kunt u het Internationale Rode Kruis en het Japanse Rode Kruis volgen via twitter:
Internationale Rode Kruis: www.twitter.com/Federation @ Pat_Fuller @ stiofanoriain @ conneally @ amyswrite
Japanse Rode Kruis: @sayaJRCS