Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2011 Nederlandse Rode Kruis stuurt 37 ton aan hulpgoederen naar Libische grensstreek
4 maart 2011 |

Nederlandse Rode Kruis stuurt 37 ton aan hulpgoederen naar Libische grensstreek

Het Nederlandse Rode Kruis stuurt voor 270.000 euro aan noodhulpgoederen naar de Libische grensstreek. In totaal zal dit weekend 37 ton aan goederen naar het gebied worden gevlogen. Een Antonov 12 vrachtvliegtuig zal vanaf zaterdagochtend heen en weer vliegen met hulpgoederen.
 
Het geld dat is gebruikt voor de aanschaf van de noodhulpgoederen is afkomstig van een bijdrage van het ministerie van Buitenlandse Zaken enkele dagen eerder. Het Nederlandse Rode Kruis stuurt samen met Rode Kruis-Vlaanderen een vrachtvliegtuig naar Djerba en zal daar de verdere verdeling van de hulpgoederen coördineren. Een Antonov 12 vrachtvliegtuig zal vanaf zaterdagochtend heen en weer vliegen met hulpgoederen van het Nederlandse Rode Kruis en het Rode Kruis-Vlaanderen. Het betreft in totaal 37 ton aan hulpgoederen: 80 grote multifunctionele tenten, 20 dispensariumtenten, ongeveer 1.500 slaapmatten, 9.300 dekens en 3.000 waterjerrycans (10l). Het vliegtuig vertrekt vanuit de luchthaven van Vatry-Chalons (Reims) en zal wellicht 3 rotaties (heen- en weervluchten) maken om alle hulpgoederen ter plaatse te brengen.
 
De gewelddadige confrontaties in de grote Libische steden hebben een toevloed van meer dan 150.000 vluchtelingen veroorzaakt aan de Libische grensstreken met Egypte, Tunesië en Nigeria. Tienduizenden vluchtelingen proberen de humanitaire crisis in Libië te ontvluchten. Op dit moment is het onduidelijk hoeveel vluchtelingen in Libië wachten tot zij het land uit kunnen. Sinds 20 februari zijn 95.000 vluchtelingen de grens met Tunesië overgestoken. De vluchtelingensituatie in Tunesië blijft zorgwekkend. Duizenden mensen slapen in de kou zonder enige vorm van beschutting. De meeste van hen komen uit Egypte en Bangladesh. Zij krijgen water en voedsel maar er is een groot tekort aan sanitaire voorzieningen. Zo zijn er tot op heden nagenoeg geen toiletten. Op dit moment doen tienduizenden vluchtelingen hun behoefte waar mogelijk, wat zorgt voor een zorgwekkende hygiënische situatie. Het Rode Kruis is vandaag gestart met de bouw van 450 latrines rond de grensposten.  

Ambulances beschoten

In Misrata, de twee na grootste stad van Libië, zijn ambulances van het lokale Rode Kruis/Rode Halve Maan beschoten. Twee vrijwilligers raakten daarbij gewond. Een van de ambulances is uitgebrand. De vrijwilligers vervoerden in de ambulances het stoffelijk overschot van twee Libiërs, die twee dagen eerder omkwamen in gewelddadigheden. Het Nederlandse Rode Kruis roept op om de hulpverlening in de Libische grensstreek te steunen met een gift op rekeningnummer 7244 van het Nederlandse Rode Kruis.
 
 
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sebastien Kraaijeveld, 06-51525111. Hij kan u desgewenst in contact brengen met (Nederlandstalige) hulpverleners ter plaatse.  Vanaf zondagavond bevindt John Kinnart, perscoördinator van Rode Kruis-Vlaanderen zich aan de Libische grens. Hij is beschikbaar voor interviews. U kunt hem bereiken via het nummer +32 474 460 347 of via perszaken@rodekruis.be.
 
Beeldmateriaal:
Het Rode Kruis heeft beeldmateriaal beschikbaar. Deze kunt u downloaden via de website www.icrcvideonewsroom.org of Broll on youtube:
Veiligheid journalisten in de regio:
Het Rode Kruis kan assistentie en bescherming verlenen bij humanitaire problemen die ontstaan wanneer journalisten verdwijnen of gevangen worden genomen. Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) heeft een hotline voor journalisten en hun familie of werkgevers die 24 uur per dag te bereiken is: + 41 79 217 32 85. Voor meer informatie kunt u tevens terecht bij één van de woordvoerders van het Nederlandse Rode Kruis.