Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2011 Nederlandse Rode Kruis stuurt noodhulpgoederen naar slachtoffers aardbeving Turkije
27 oktober 2011 |

Nederlandse Rode Kruis stuurt noodhulpgoederen naar slachtoffers aardbeving Turkije

Het Nederlandse Rode Kruis stuurt de komende dagen noodhulpgoederen naar Turkije om de hulpverlening van zusterorganisatie Turkse Rode Halve Maan te versterken. Met de bijdrage van de Nederlandse regering van 500.000 Euro worden 1000 wintertenten aangekocht en zo snel mogelijk naar het rampgebied verstuurd. Hiermee kan aan 5000 mensen onderdak geboden worden. Ook heeft het Nederlandse Rode Kruis giro 7244 geopend voor de slachtoffers van de aardbeving.

Zusterorganisatie de Turkse Rode Halve Maan was direct na de ramp ter plaatse en werkt sindsdien met man en macht om de getroffen bevolking te helpen met opvang in tenten, dekens, water en voedsel en medische hulp. Gezien de omvang van de ramp en de lage temperaturen in het getroffen gebied is er een dringende behoefte aan extra noodhulp.  

De aardbeving op zondag 23 oktober eiste meer dan 500 levens en ruim 1700 mensen raakten gewond. Meer dan 2200 gebouwen zijn volledig verwoest, waardoor tienduizenden mensen dakloos zijn geworden en noodgedwongen in de buitenlucht moeten slapen. De tientallen naschokken van de afgelopen dagen bemoeilijken niet alleen de hulpverlening, maar maken ook dat de bevolking bang is om überhaupt in huizen te overnachten. 
 

De Turkse Rode Halve Maan, in nauwe samenwerking met de overheid, heeft bij de hard getroffen steden Ercis en Van tentenkampen opgebouwd om de slachtoffers op te vangen. Ook zijn reeds meer dan 35000 dekens uitgedeeld, net als kachels, brood, water, keukensets en voedselpakketten. Met mobiele keukens voorziet de Rode Halve Maan mensen van warme maaltijden. Ook zijn hulpverleners gestuurd die de slachtoffers ondersteunen met psychologische hulp. Daarnaast zijn tientallen collega’s van de Iraanse Rode Halve Maan in het rampgebied om met hulpverleners, dekens, ambulances en een medisch team de hulp te versterken.
 
Het Internationale Rode Kruis heeft donderdag laten weten dat er zeker 8,5 miljoen Euro nodig is om de bewoners in het rampgebied de komende maanden van hulp te kunnen voorzien. 
 
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Neem voor meer informatie contact op met Hanna Emmering, woordvoerder Nederlandse Rode Kruis via +31 6 5184 0708 of hemmering@redcross.nl of kijk op www.rodekruis.nl