Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2011 Opbrengst actie Nederland Helpt Japan ruim 7,4 miljoen euro
10 juni 2011 |

Opbrengst actie Nederland Helpt Japan ruim 7,4 miljoen euro

Drie maanden na ramp Japan: gezondheidszorg en wederopbouw prioriteit Rode Kruis

Drie maanden na de verwoestende aardbeving en tsunami, die op 11 maart de noordoostkust van Japan trof, heeft het Rode Kruis nog altijd haar handen vol aan de hulpverlening aan de ruim 90.000 families die in evacuatiecentra en tijdelijke woningen verblijven. Prioriteiten zijn gezondheidszorg voor de getroffen Japanners, de bouw van tijdelijke medische faciliteiten en de verbetering van leefomstandigheden in de evacuatiecentra. De opbrengst van de Rode Kruis actie Nederland Helpt Japan is inmiddels opgelopen tot  € 7.402.064,-.

  
Sinds 11 maart heeft het Rode Kruis ruim 67.000 getroffen Japanners van medische zorg, noodhulp, zoals dekens, kleding en slaapmatjes, en steun bij wederopbouw voorzien. De fysieke en mentale gezondheid van de bijna 100.000 evacués blijft echter een punt van zorg. Veel slachtoffers zijn getraumatiseerd en vertonen symptomen van depressie, angst of een posttraumatische stresstoornis. Ook zijn de medische voorzieningen in de drie meest getroffen regio's, Miyagi, Fukushima and Iwate, ernstig beperkt door de ramp. Veel ziekenhuizen, klinieken en verzorgingstehuizen zijn volledig of gedeeltelijk verwoest.
 
Naast de 14 medische Rode Kruis teams die structureel actief zijn in het getroffen gebied, heeft de hulporganisatie 300 extra medewerkers ingezet, gespecialiseerd in psychosociale nazorg, om tegemoet te komen aan de behoeften van de getraumatiseerde slachtoffers. Ook werkt het Rode Kruis aan de bouw en bevoorrading van tijdelijke medische faciliteiten in Ishinomaki, waar een groot deel van de medische instellingen is verwoest. Daarnaast zijn speciaal uitgeruste bedden voor ouderen die bijzondere zorg nodig hebben aan diverse verpleegtehuizen in de drie getroffen regio's geleverd.

Wederopbouw

De wederopbouw vordert gestaag. Er is een dringende behoefte aan betere onderdakvoorzieningen voor de mensen die hun huis verloren hebben en nog altijd in de opvangcentra verblijven. De Japanse overheid zal zorg dragen voor in totaal 90.000 tijdelijke woningen. Dit zijn geprefabriceerde woningen, maar ook bijvoorbeeld leegstaande appartementen. Om de getroffen Japanners te helpen hun leven weer op te bouwen, zal het Rode Kruis al deze tijdelijke woningen van huishoudelijke apparatuur voorzien, zoals een rijstkoker en een koelkast. Vooralsnog heeft de hulporganisatie deze apparatuur aan 20.000 woningen geleverd. Ook worden wasmachines, extra watertanks en privacyschermen in de opvangcentra geplaatst om het leven voor de evacués wat draaglijker te maken.
 
Tadateru Konoe, president van het Japanse Rode Kruis en voorzitter van het Internationale Rode Kruis is dankbaar voor alle steun vanuit de hele wereld: "Ik wil mijn oprechte dankbaarheid uiten voor jullie medeleven, aanmoedigingen en steun. We voelen ons zeer gesterkt door jullie solidariteit. De gelden worden ingezet om de leefomstandigheden van de slachtoffers die alles hebben verloren te verbeteren en ze te helpen hun leven stap voor stap weer op te pakken."

Nationale actie Nederland Helpt Japan

Op 13 april organiseerde het Nederlandse Rode Kruis de nationale actiedag Nederland Helpt Japan. Ruim 38.000 mensen kochten een kaartje om in de Amsterdam ArenA getuige te zijn van optredens van onder anderen de Toppers en de Votown Allstars (Jan Smit, Nick & Simon en de 3J’s). Ook speelde voetbalclub Ajax die avond een benefietwedstrijd tegen de Japanse Eredivisieclub Shimuzu S-Pulse (4-0). De opbrengst na afloop van deze nationale actiedag was ruim 6 miljoen euro (6.041.948,24). Dit bedrag is inmiddels opgelopen tot         € 7.402.064,-, wat is gebruikt, en nog steeds wordt gebruikt, voor de financiering van noodhulp, medische zorg en hulp bij de wederopbouw voor de getroffen Japanners. Voor meer informatie, zie www.rodekruis.nl, waar het Rode Kruis regelmatig een update zal geven van de hulpverleningsactiviteiten en de humanitaire situatie in het rampgebied.
 
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Eva Smits, woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis via 06-20959478 of esmits@redcross.nl.