Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2011 Regenseizoen vergroot cholera-dreiging in Haiti
8 juni 2011 |

Regenseizoen vergroot cholera-dreiging in Haiti

Rode Kruis heropent cholerabehandelcentrum in Port-au-Prince

Het Rode Kruis heropent een van haar cholerabehandelcentra in Port-au-Prince, Haiti. Aanleiding tot het besluit is de toename van het aantal cholera-gevallen in de hoofdstad, terwijl dit de afgelopen maanden beperkt was gebleven tot afgelegen, rurale gebieden. De behandelcentra in Port-au-Prince draaien op volle capaciteit en hadden dringend versterking nodig. Het Rode Kruis maakt zich bovendien op voor het naderend regenseizoen, dat het risico op nieuwe uitbraken en verspreiding van cholera vergroot.

 
De cholera-uitbraak leek begin 2011 te stabiliseren, al werd in rurale, geïsoleerde gebieden wel een toename in gevallen gesignaleerd. Met name in bergachtige gebieden staan hulpverleners voor een uitdaging door de beperkte infrastructuur en transportmogelijkheden. Het Rode Kruis maakt in zo’n geval ook gebruik van ezels om waterzuiveringstabletten, ORS en intraveneuze vloeistof naar afgelegen gemeenschappen te vervoeren.

Sinds de uitbraak in oktober vorig jaar houdt het Rode Kruis zich niet alleen bezig met de behandeling van patiënten, maar vooral ook met voorlichting over het belang van schoon drinkwater en persoonlijke hygiëne. Honderden vrijwilligers reizen langs de kampen, scholen en klinieken waar zeep en hygiëne producten worden uitgedeeld en waar voorlichting wordt gegeven over het voorkomen en behandelen van cholera. Ook is opnieuw een sms-campagne gestart met berichten met praktische informatie en de locaties van behandelcentra. Een ander middel om de bevolking te informeren is het Rode Kruis radiostation: de wekelijkse show ‘Radyo Kwa Wouj’, die landelijk uitzendt in het Creools, geeft informatie en voorlichting en biedt luisteraars de gelegenheid om live vragen te stellen.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hanna Emmering, persvoorlichter van het Nederlandse Rode Kruis, via 070-4455881 of 06-51840708