Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2011 Rode Kruis bemant permanente basis Tripoli
15 april 2011 |

Rode Kruis bemant permanente basis Tripoli

Bombardementen haven Misrata verhinderen toegang Rode Kruis schip 

Een hulpverleningsteam van het Rode Kruis is donderdagavond aangekomen in de hoofdstad van Libië. Vanuit de permanente basis in Tripoli gaat het Rode Kruis de komende weken onder meer Libische detentiecentra bezoeken om na te gaan of de rechten van gevangenen, zoals het humanitair oorlogsrecht voorschrijft, gerespecteerd worden.

 
Daarnaast gaan medisch specialisten van het Rode Kruis de Libische artsen helpen bij de behandeling van ernstig gewonden. Vanuit de hoofdstad zal het Rode Kruis de logistieke basis opzetten voor de hulpverlening in het westen van Libië. De komende dagen zal naar verwachting een tweede vrachtschip van het Rode Kruis, met onder meer medische hulpgoederen, aankomen in de haven van Misrata. De haven van Misrata werd vandaag nog hevig beschoten. Zodra de veiligheidssituatie het toelaat zal het schip van het Rode Kruis aanmeren.
 
Met de medicijnen die een week eerder aankwamen in de haven van Misrata zijn inmiddels meer dan 300 patiënten, die ernstig gewond waren, geholpen. In de stad vinden op dit moment hevige gevechten plaats. Het Rode Kruis is op dit moment in de stad aanwezig om een inschatting te maken van de hoeveelheid hulp die nodig is de komende periode. Zo leven er 6500 vluchtelingen in de nabijheid van de haven onder tentzeilen en in zelfgemaakte tenten in zeer erbarmelijke omstandigheden, in afwachting van boten die hen kunnen meenemen uit het strijdgewoel. ‘We hoeven geen voedsel of water, we willen helemaal geen hulp hier. Het enige dat we willen is zo snel mogelijk weg’, zo laat een van hen aan het Rode Kruis weten. Het Rode Kruis heeft de hulp ingeschakeld van enkele gespecialiseerde hulporganisaties om de vluchtelingen weg te krijgen en zal zo nodig zelf ook hulp bieden bij de evacuatie.
 
Misrata is in handen van de opstandelingen maar wordt al wekenlang zwaar onder vuur genomen door troepen die trouw zijn aan de Libische leider Muammar Kaddafi. Het was lange tijd vrijwel onmogelijk voor buitenlandse hulporganisaties om de vele gewonden in de geïsoleerde stad te bereiken, maar onderhandelingen met het regime hebben daar verandering in gebracht.
 
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sebastien Kraaijeveld, woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis: 0651525111. Hij kan u desgewenst in contact brengen met hulpverleners ter plaatse.