Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2011 Rode Kruis bouwt tijdelijke ziekenhuizen in Japan
11 mei 2011 |

Rode Kruis bouwt tijdelijke ziekenhuizen in Japan

Het Rode Kruis gaat tijdelijke ziekenhuizen bouwen in het door de aardbeving en tsunami getroffen gebied in Japan. De gezondheidszorg in het noorden van Japan heeft zwaar te lijden gehad onder de dubbele ramp: vele ziekenhuizen, klinieken en verzorgingstehuizen zijn volledig verwoest en anderen kampen met kapotte systemen. Het herstel van medische faciliteiten heeft daarom nu grote prioriteit. De noodhulporganisatie investeert ruim 67 miljoen euro, waarmee onder andere een tijdelijk ziekenhuis en een medisch centrum wordt gebouwd. De gelden worden ook aangewend voor psychosociale zorg voor getraumatiseerde slachtoffers en om kwetsbare groepen als ouderen te ondersteunen. 

 
Tadateru Konoe, president van het Japanse Rode Kruis en voorzitter van het Internationale Rode Kruis, lichtte de beslissing toe tijdens een bijeenkomst van tientallen Rode Kruis zusterorganisaties over de noodhulp en wederopbouw in Japan: “De verwoesting van de medische zorg is dusdanig groot dat het nog jaren kan duren voordat de Japanse overheid de wederopbouw hiervan kan uitvoeren. Het Rode Kruis biedt hulp en zal naar beste kunnen dat gat overbruggen.”
 
In Ishinomaki (Miyagi regio) zijn slechts 40 van de voorheen 70 medische instellingen nog in bedrijf. Het Rode Kruis ziekenhuis is het enige ziekenhuis in die omgeving dat nog functioneert. Ook in de regio’s Iwate en Fukushima is de medische zorg hard getroffen en is er een groot tekort aan full-time doktoren. 
 
Nog steeds verblijven tienduizenden mensen in evacuatiecentra. Het Rode Kruis probeert hun levensomstandigheden zo goed mogelijk te verlichten en biedt medische hulp en psychosociale ondersteuning. Daarnaast levert het Rode Kruis huishoudelijke apparatuur voor de 72.000 tijdelijke woningen die door de Japanse overheid worden gebouwd. 
 
Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hanna Emmering, woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis via +31 6 51 84 070 8 of hemmering@redcross.nl