Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2011 Rode Kruis deelt voedselpakketten uit aan ruim 1 miljoen Somaliërs
5 oktober 2011 |

Rode Kruis deelt voedselpakketten uit aan ruim 1 miljoen Somaliërs

Het Rode Kruis is vandaag begonnen met het uitdelen van een nieuwe lichting voedselpakketten in de zwaarst getroffen gebieden in Somalië. De komende maanden krijgen 1,1 miljoen Somaliërs bonen, olie en rijst waar ze een maand van kunnen leven. De inwoners van de provincie Gedo vlakbij de Keniaanse grens zijn als eerste aan de beurt. Tot december staan nog een reeks distributies op de planning om de andere provincies van voedsel te voorzien.

 
De situatie in Somalië blijft zeer kritisch. Honderdduizenden Somaliërs zijn nog steeds ontheemd, op zoek naar veiligheid en voedsel. Velen vechten dagelijks om te overleven. Het is een zware strijd om het recordniveau van ondervoeding onder deze zware omstandigheden tegen te gaan”, zegt Andrea Heath van het voedselprogramma van het internationale Rode Kruis. Ook een groot deel van de veestapel is uitgedund.
 
Naast het uitdelen van voedsel om levens te redden in de eerste noodfase, helpt het Rode Kruis Somalische boeren ook om weer financieel onafhankelijk te worden. De komende maanden krijgen 240.000 boeren zaden en mest, zodat ze begin 2012 voor het eerst weer mais, sesam en gierst kunnen oogsten. Ook zijn er 143 irrigatiepompen verstrekt, waardoor 6.200 boeren meer voedsel kunnen verbouwen. De voorspellingen voor het komende regenseizoen in oktober zijn gunstig. "Ook al is het komende seizoen slechts goed voor 30% van de jaarlijkse voedselproductie, als de oogst goed is, kan het de Somaliers helpen de gevolgen van de droogte te boven te komen", aldus Ottavio Sardu van het Rode Kruis. "Somalische boeren weten hoe ze hun eigen voedsel moeten verbouwen. Het enige dat wij hoeven te doen, is hen de middelen aanreiken om hun gewassen weer te kunnen verbouwen. Dit is de beste manier om het gebrek aan voedsel in Somalie structureel aan te pakken."
 
In juli en augustus verstrekte het Rode Kruis voor het eerst voedsel aan 162.000 mensen in zuid en midden Somalië. Ook zijn er extra therapeutische voedingscentra opgericht waar nu in totaal 10.000 kinderen tot vijf jaar en zwangere vrouwen behandeld worden voor acute ondervoeding. Om ziektes te voorkomen zijn verder een miljoen chloortabletten verdeeld over 17 klinieken en waterfilters verstrekt aan 39 klinieken. Ook zijn 11 waterputten geslagen waardoor ruim 25.000 mensen weer schoon drinkwater hebben.
 
De Somaliërs die in het zuiden en midden van het land wonen, worden niet alleen door de droogte, maar ook door de oorlog getroffen. Meerdere keren per week worden er in de hoofdstad Mogadishu nog aanvallen gerapporteerd en explosies van bermbommen. Gistermorgen waren er opnieuw doden en gewonden door een zelfmoordaanslag in de hoofdstad. Het Rode Kruis roept de strijdende partijen op het humanitair oorlogsrecht na te leven. Burgers mogen niet in het conflict betrokken worden. Ook moeten medisch personeel, ziekenhuizen en klinieken onder alle omstandigheden beschermd worden.
 
Noot voor de redactie (niet voor publicatie)
Neem voor meer informatie contact op met Merlijn Stoffels, woordvoeder Nederlandse Rode Kruis, +31654918481 of mstoffels@redcross.nl