Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2011 Rode Kruis luidt noodklok voor Yemen
9 december 2011 |

Rode Kruis luidt noodklok voor Yemen

Het Rode Kruis maakt zich grote zorgen over het groeiende geweld dat plaatsvindt in Taiz in Yemen. De situatie is dusdanig onveilig dat medisch personeel bijzonder veel moeite heeft om gewonden te behandelen. De conflictsituatie in Yemen heeft de afgelopen weken tientallen levens geëist en een zware slag toegebracht aan de medische faciliteiten in de stad. Het Rode Kruis roept de autoriteiten en alle strijdende partijen met klem op om respect te tonen voor mensenlevens. Ambulances en ziekenhuizen moeten te allen tijde worden gerespecteerd en medische hulpverleners moeten vrij toegang hebben tot gewonden om hen veilig te kunnen behandelen en vervoeren.

De Rode Kruis delegatie in Yemen meldt dat in meerdere gevallen vrijwilligers van de Yemenitische Rode Halve Maan zijn verhinderd om gewonden te behandelen of vervoeren en ook zelf gewond zijn geraakt. Eric Marclay, hoofd van de delegatie: “Met het redden van mensenlevens zetten onze vrijwilligers momenteel hun eigen leven op het spel. Het is ontzettend belangrijk dat elke gewonde onvoorwaardelijk en zonder uitstel toegang krijgt tot medische zorg. Ziekenhuizen en ambulances mogen niet aangevallen worden.” Sinds het begin van de onrusten in Yemen ondersteunt het Rode Kruis de medische faciliteiten met artsen en medicijnen.

 
De intense gevechten en explosies in Taiz hebben de humanitaire situatie in de stad verslechterd. Winkels zijn gesloten, het dagelijks leven ligt stil en door de gevechten is het gevaarlijk om je in de stad te verplaatsen. Ziekenhuizen zijn beschadigd en hebben grote moeite om de gewonden te behandelen. Ook in het noordelijke Arhab is de situatie zorgwekkend. Er is een groot tekort aan medische zorg, maar het Rode Kruis heeft nog geen toegang tot het gebied kunnen krijgen. De hulporganisatie voert momenteel gesprekken met alle betrokken partijen om dat zo snel mogelijk te bewerkstelligen.
 
In de steden Sana’a, Taiz, Sa’ada, Lahj en Abyan heeft het Rode Kruis de afgelopen weken versterking gebracht met voedselpakketten, Eerste Hulp, medicijnen en hulp in de ziekenhuizen. Ook zijn op verschillende plaatsen artsen en verpleegsters getraind in chirurgie voor oorlogsverwondingen.
 
Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Neem voor meer informatie contact op met Hanna Emmering, woordvoerder Nederlandse Rode Kruis, hemmering@redcross.nl of +31 6 5184 0708.