Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2011 Rode Kruis ondersteunt Japanse tsunami slachtoffers 6 maanden na de ramp
9 september 2011 |

Rode Kruis ondersteunt Japanse tsunami slachtoffers 6 maanden na de ramp

6 maanden na de aardbeving, tsunami en nucleaire ramp in Japan wacht duizenden Japanners een onzekere toekomst. Grote delen rondom de Fukushima reactor zijn nog onbegaanbaar en onbewoonbaar. Circa 8000 personen verblijven nog steeds in evacuatiecentra. Het Rode Kruis ondersteunt de slachtoffers in het opbouwen van een nieuw leven, biedt psychosociale nazorg en verleent medische hulp in de evacuatiecentra. De gezondheidszorg en medische instellingen in het getroffen gebied hebben dusdanig schade geleden dat de bouw van nieuwe ziekenhuizen en klinieken dringend nodig is.

 
Na de aardbeving op 11 maart werden grote delen van Japan getroffen door een vernietigende tsunami, welke het land tevens in een nucleair drama trok. De ramp eiste meer dan 15.000 levens en bijna 260.000 huizen werden compleet verwoest of zwaar beschadigd. Circa 400.000 mensen raakten ontheemd. Direct na de ramp bood het Rode Kruis noodhulp in de vorm van eerste hulp, evacuatie en opvang, kleding, medicijnen en psychosociale ondersteuning. Meer dan 800 verschillende medische teams werkten wekenlang met mobiele medische klinieken om gewonden te behandelen, ziekenhuizen te versterken en slachtoffers in evacuatiecentra medische en psychosociale zorg te verlenen.
 
Nederland helpt Japan
Op 13 april werd de Nationale Actiedag Nederland Helpt Japan georganiseerd, als steunbetuiging voor de slachtoffers van de driedubbele ramp in Japan. In de Amsterdam Arena speelde de Japanse voetbalclub Shimizu S-pulse tegen Ajax, gevolgd door benefietoptredens van de Toppers, Votown Allstars, Kinderen voor Kinderen, het Nationaal Ballet, Opera Zuid, Xander de Buisonjé en Glennis Grace. Met de actie en de noodhulpcampagne van het Nederlandse Rode Kruis werd in totaal 7,5 miljoen euro bijeengebracht. Deze gelden zijn overgemaakt aan het Japanse Rode Kruis.
 
Wederopbouw
De Japanse overheid bouwt in totaal ruim 50.000 tijdelijke woningen voor ontheemde gezinnen die door de ramp alles zijn kwijtgeraakt. Het Rode Kruis ondersteunt hen bij het betrekken van deze en andere leegstaande woningen in het opbouwen van een nieuw leven door hen van basale huishoudelijke apparatuur te voorzien. 82.000 families hebben onder meer een koelkast, wasmachine en rijstkoker gekregen. Nog eens 30.000 gezinnen zullen in de komende weken dezelfde hulp ontvangen.
 
“De verwoesting en de omvang van de ramp zijn dusdanig groot dat het op zijn minst 5 jaar kost om het land weer op te bouwen,” zegt Tadateru Konoe, president van het Japanse Rode Kruis. “Maar het helen van dit gezamenlijk trauma voor de bevolking zal vele malen langer duren.”
 
Omdat grote delen rondom de beschadigde Fukushima reactor onbewoonbaar blijven wonen 8000 mensen nog steeds in evacuatiecentra. Het Rode Kruis biedt hen, en met name ouderen, psychosociale ondersteuning en medische hulp. Dit bleek nog eens extra nodig toen de zomerhitte in juli de condities in deze centra verslechterde. Ook helpt de organisatie inwoners van het inmiddels afgesloten nucleaire gebied om tijdelijke bezoeken aan hun huis mogelijk te maken.
 
Met de donaties van Rode Kruis zusterorganisaties, waaronder de opbrengst van Nederland helpt Japan, zullen tijdelijke ziekenhuizen worden gebouwd. De verwoesting van de medische faciliteiten in het land is zo groot dat het de overheid minimaal 5 jaar zal kosten voordat nieuwe volwaardige ziekenhuizen zijn opgetrokken. Het Rode Kruis investeert in de bouw van tijdelijke ziekenhuizen en klinieken om die tijd te overbruggen.
 
Het Japanse Rode Kruis heeft een rapport opgesteld over de noodhulpverlening en betrokkenheid bij wederopbouw van de organisatie, 6 maanden na de ramp in maart. 6 maanden hulpverlening Japanse Rode Kruis
 
Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Neem voor meer informatie contact op met Hanna Emmering, woordvoerder Nederlandse Rode Kruis, hemmering@redcross.nl of +31 6 5184 0708. Op www.rodekruis.nl/japan is meer te lezen over de hulpverlening van het Rode Kruis in Japan.