Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2011 Rode Kruis opent rekeningnummer 5125 voor slachtoffers conflict Ivoorkust
6 april 2011 |

Rode Kruis opent rekeningnummer 5125 voor slachtoffers conflict Ivoorkust

​Het Nederlandse Rode Kruis opent rekeningnummer 5125 om hulp te kunnen blijven bieden aan de slachtoffers van het conflict in Ivoorkust. Voor tienduizenden vluchtelingen dreigt een voedselcrisis en liggen ziektes als cholera op de loer.
 
Het Rode Kruis heeft al een rekeningnummer openstaan voor de slachtoffers van de gewelddadigheden in Libië en voert met een ander rekeningnummer op dit moment campagne voor de getroffenen in Japan. ‘We bevinden ons in de uitzonderlijke situatie dat we voor drie humanitaire rampen tegelijkertijd de aandacht moeten vragen’, zegt Cees Breederveld, algemeen directeur van het Nederlandse Rode Kruis. ‘We moeten tot het uiterste gaan om aan de hulpvraag te kunnen voldoen. Daarom doen we opnieuw een beroep op de Nederlandse bevolking. We hopen hiermee dat we de mensen in Ivoorkust kunnen steunen met basale eerste levensbehoeften.’
 
Het Rode Kruis is op dit moment een van de weinige hulporganisaties die nog actief hulp verleent in Ivoorkust aan de slachtoffers van de gewelddadigheden. Door haar strikte neutraliteit en onpartijdigheid tolereren de strijdende partijen het Rode Kruis binnen de gevechtszones. Het Rode Kruis heeft 18,8 miljoen euro nodig om de slachtoffers van het gewapende conflict in Ivoorkust van hulp te kunnen voorzien.
 
Volgens René de Vries, hulpverlener van het Nederlandse Rode Kruis in Liberia, is er een schrijnend tekort aan schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. ‘De druk die met de komst van vluchtelingen wordt gelegd op de oorspronkelijke dorpsgemeenschappen bereikt een kritieke fase. Gemeenschappen in Liberia aan de grens van Ivoorkust die voorheen uit niet meer dan een paar duizend dorpelingen bestonden, zijn uitgegroeid tot vluchtelingenkampen van vele tienduizenden mensen. Deze mensen hebben dringend voedsel, schoon drinkwater en opvang nodig. En het gebrek aan sanitaire voorzieningen vergroot het risico op ziektes als cholera en diarree die zich verspreiden via vervuild water.’
 
Het Rode Kruis legt momenteel watersystemen aan in grensdorpjes die veel vluchtelingen herbergen. Sommige van deze systemen kunnen tot 75.000 liter schoon drinkwater per dag produceren. Daarnaast worden nu op grote schaal latrines aangelegd om de tienduizenden vluchtelingen een plek te geven om hun behoefte te doen. Honderden lokale Rode Kruis vrijwilligers worden momenteel getraind om voorlichting te kunnen geven aan vluchtelingen en lokale dorpsbewoners hoe zij ziektes kunnen voorkomen en hoe zij moeten letten op hun persoonlijke hygiëne. Daarnaast worden waar nodig malarianetten gedistribueerd en zoutoplossingen uitgedeeld zodat uitdroging voorkomen kan worden. In Liberia worden daarnaast met spoed aan 50.000 vluchtelingen en de lokale gemeenschap die hen opvangt lakens, slaapmatten, emmers, zeep, kookgerei en opvangmaterialen uitgedeeld.
 
Doordat de meeste vluchtelingen zo dicht mogelijk bij hun oorspronkelijke woonplaats willen blijven, concentreren de grootste groepen mensen zich in het grensgebied. Er is nagenoeg geen voedsel meer om de tienduizenden mensen te voeden waardoor een voedselcrisis op de loer ligt.
 
 
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sebastien Kraaijeveld, woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis. Mobiel: 06-51525111. Hij kan u desgewenst in contact brengen met René de Vries. Hij is werkzaam in de vluchtelingenkampen in Liberia op de grens met Ivoorkust.
 
Kelnor Panglungtshang van het ICRC (Internationale Rode Kruis) is als woordvoerder aanwezig in Abidjan in Ivoorkust, +225 09 399 404
Beeldmateriaal:
Het Rode Kruis heeft beeldmateriaal beschikbaar. Deze kunt u downloaden via de website www.icrcvideonewsroom.org of via www.ifrc.org.