Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2011 Rode Kruis vraagt met klem toegang tot gewonden in Libië
25 maart 2011 |

Rode Kruis vraagt met klem toegang tot gewonden in Libië

​Burgers in de gevechtszones van Libië hebben dagelijks te maken met luchtaanvallen door internationale troepen en zware gevechten tussen de regeringstroepen en de gewapende oppositie. De toegang voor humanitaire organisaties als het Rode Kruis is echter nog altijd beperkt in de meeste delen van het land. 
 
"Het is voor ons onduidelijk hoe het de burgers vergaat in de gebieden waar gevochten wordt", zegt Simon Brooks, hoofd van de missie van het Internationale Rode Kruis in Libië. "En dat baart ons enorme zorgen. We krijgen alarmerende rapporten binnen uit steden als Ajdabiya en Misrata, waar het conflict nu al wekenlang bezig is." Brooks voegt daar aan toe dat de artsen in die steden al wekenlang alles in het werk stellen om hun patiënten in leven te houden onder extreem moeilijke omstandigheden.

Het Rode Kruis roept iedereen op die betrokken is bij de gevechten om het humanitair oorlogsrecht te respecteren. Boris Michel, die aan het hoofd staat van de Rode Kruis operaties in noordelijk Afrika, typeert de situatie als kritiek. "Humanitaire organisaties moeten veilige toegang tot de door oorlog getroffen gebieden krijgen en medisch personeel en ambulances moeten worden toegestaan ​​om de gewonden te bereiken." 

Rode Kruis hulp in Libië

Woensdag hebben zich vijf extra Rode Kruis artsen bij het team gevoegd dat is gestationeerd in Benghazi in Libië. De afgelopen dagen hebben zij toestemming gekregen van de gewapende oppositie om twee gevangen genomen gewonde regeringssoldaten te bezoeken.
 
In een dorp ten noorden van Ajdabiya dat zich vlak bij de gevechtszone bevindt, hebben Rode Kruis medewerkers Eerste Hulp-kits gedistribueerd en medicijnen om de lokale bevolking te helpen met de verzorging van de gewonden.
 
Zeven vrachtwagens van het Rode Kruis hebben 145 ton rijst, suiker, olie, linzen en zout geleverd aan de oostelijke stad Tobruk. Dit voedsel wordt in magazijnen opgeslagen zodat er reserves zijn voor de tienduizenden burgers in de stad. Samen met de Libische Rode Halve Maan en het Internationale Rode Kruis is een operatie opgezet om een groep van meer dan 500 gastarbeiders en hun gezinnen te evacueren van Benghazi naar de Egyptische grens. 

Telefoonlijn Rode Kruis voor vermisten roodgloeiend

Op dit moment hebben 27.000 vluchtelingen via de telefoonlijn van het Rode Kruis contact gezocht met hun familie. Onder de tienduizenden mensen die sinds februari zijn aangekomen bij de Tunesische grens zijn er velen die niet de mogelijkheid hebben om in contact te komen met hun dierbaren thuis. Deze gratis telefoondienst is mateloos populair en vluchtelingen staan rijendik voor de Rode Kruis posten om een minuut te kunnen spreken met familie in hun thuisland. Daarnaast heeft het Rode Kruis inmiddels 3000 vluchtelingen gefaciliteerd in het bemachtigen van het benodigde consulaire papierwerk om door te kunnen reizen naar hun bestemming. Het Internationale Rode Kruis heeft zijn aanwezigheid bij de Egyptische grens inmiddels versterkt met hulpverleners uit onder meer Nederland. Meike Groen, adviseur Restoring Family Links van het Nederlandse Rode Kruis, is de komende weken in Egypte om haar bijdrage te leveren.
 
In het Choucha kamp bij de Libische grens in Tunesië werkt het Rode Kruis momenteel aan een waterdistributiesysteem dat de komende tijd meer dan 12.000 mensen van schoon drinkwater moet gaan voorzien. Daarnaast zijn er in het kamp 50 latrines geplaatst.
 
  

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
 Medewerkers bij de Libische grens in Tunesië en Egypte:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Eva Smits, woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis, tel: 06-20959478. Zij kan u desgewenst in contact brengen met (Nederlandstalige) hulpverleners ter plaatse. Zo is hulpverlener Han Pelster van het Nederlandse Rode Kruis aanwezig bij de Libische grens in Tunesië. Daarnaast is Meike Groen van het Nederlandse Rode Kruis aanwezig in Egypte om vluchtelingen te helpen met het leggen van contact met familie in hun thuisland.
 
Medewerkers in Libië:
In Libië zijn Engelssprekende hulpverleners van het Rode Kruis aanwezig die bereid zijn pers te woord te staan. In Benghazi is Simon Brooks bereikbaar op tel: +218 92 291 93 92 of  +88 164 147 01 32 en in Genève, Marçal Izard, tel: +41 22 730 24 58 or +41 79 217 32 24.
 
Beeldmateriaal:
Het Rode Kruis heeft beeldmateriaal beschikbaar van de situatie in Tunesië aan de grens met Libië. Deze kunt u downloaden via de website http://www.ifrc.org/en/news-and-media/newsroom of www.icrcvideonewsroom.org.
 
Veiligheid journalisten in de regio:
Het Rode Kruis kan assistentie en bescherming verlenen bij humanitaire problemen die ontstaan wanneer journalisten verdwijnen of gevangen worden genomen. Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) heeft een hotline voor journalisten en hun familie of werkgevers die 24 uur per dag te bereiken is: + 41 79 217 32 85. Voor meer informatie kunt u tevens terecht bij één van de woordvoerders van het Nederlandse Rode Kruis.