Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2011 Situatie Ivoorkust belemmert terugkeer tienduizenden vluchtelingen
3 mei 2011 |

Situatie Ivoorkust belemmert terugkeer tienduizenden vluchtelingen

​Er bevinden zich nog tienduizenden gevluchte Ivorianen in het westen van Ivoorkust en in de gebieden net over de grens met buurland Liberia. Vele dorpen zijn volledig verwoest en de situatie is nog steeds te gevaarlijk om naar huis terug te keren. Het Rode Kruis in Ivoorkust voorziet de vluchtelingen van onder meer voedsel, schoon drinkwater en medische hulp.  

 
Kritieke situatie in het westen
In het westen van Ivoorkust, met name in de gebieden rond Zouan Hounien, Toulepleu en Bloléquin nabij de grens met Liberia, is de situatie nog kritiek. Hele dorpen zijn verwoest door het conflict en de inwoners en vluchtelingen hebben dringend behoefte aan hulp. “Het Rode Kruis is feitelijk de enige humanitaire organisatie die toegang heeft tot de gewonden,” zegt Dominique Liengma, hoofd van de Rode Kruis delegatie in Abidjan. Naast medische zorg voorziet het Rode Kruis 2000 vluchtelingen in Guiglo en bijna 4000 teruggekeerde inwoners in Bin Houyé, Toulepleu, Péhé en Sahibly van noodhulp.  Zo zijn tentzeilen en slaapmatten uitgedeeld, net als muskietennetten, voedsel en hygiëne-items.
 
Rode Kruis in Abidjan
In Abidjan, waar de veiligheid in de afgelopen twee weken enigszins is verbeterd, keren steeds meer gevluchte inwoners terug naar hun huizen. Er verblijven echter nog grote groepen mensen in opvangcentra en bij gastfamilies. Door de aanhoudende spanningen in de Yopougon gemeenschap is het voor veel mensen nog te gevaarlijk en ontstaat een nieuwe stroom vluchtelingen richting andere delen van de stad en het binnenland. Sinds 14 april heeft het Rode Kruis bijna 7000 mensen in opvangcentra in Abidjan voorzien van voedsel, slaapmatten, keukengerei en hygiëne-items.
 
Medische hulp
Sinds half april verlenen zes mobiele klinieken van het Rode Kruis medische hulp aan de slachtoffers in Abidjan en in het westen van Ivoorkust. Zowel in de stad als in de westelijke gebieden worden de ziekenhuizen en klinieken bovendien bevoorraad met medicijnen, medisch gereedschap en anti-malaria medicatie. In Duékoué, Hounien, Guiglo en Taï zijn bovendien watertanks geplaatst om de vluchtelingen te voorzien van voldoende schoon drinkwater. Ook worden in Duékoué en Guiglo latrines en douches gebouwd.
 
Naast de onveiligheid en verwoesting zijn veel woningen leeggeroofd, waardoor vluchtelingen die terugkeren geen enkel bezit meer hebben om een eigen inkomen te genereren. Ook voor de gastfamilies, die gedurende lange tijd hun voedselvoorraad hebben gedeeld met vluchtelingen, is hulp nodig om het leven weer op te bouwen. Het Rode Kruis deelt daarom naast schoon drinkwater en voedsel ook landbouwmateriaal en zaden uit aan 3000 gastfamilies in Nimba en Grand Gedeh.
 
----------------------------------------------------------------------------------------
Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hanna Emmering, woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis via +31 6 51840708 of Anne-Marie Altherr (English), ICRC Abidjan, tel: +225 07 44 20 69