Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2011 Tekort aan drinkwater en voedsel voor slachtoffers Filippijnen
23 december 2011 |

Tekort aan drinkwater en voedsel voor slachtoffers Filippijnen

Het Rode Kruis maakt zich zorgen om de situatie van de slachtoffers van de overstromingen in het zuiden van de Filippijnen. Er is dringend behoefte aan voedsel, schoon drinkwater en alternatieve opvang voor de tienduizenden mensen die nog in evacuatiecentra verblijven. Volgens het Internationale Rode Kruis is er ruim 2 miljoen Euro nodig om de getroffen bevolking de komende maanden van hulp te kunnen voorzien. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken liet vrijdag weten 350.000 Euro beschikbaar te stellen voor de hulpverlening van het Rode Kruis.

 
De overstromingen hebben veel schade aangericht. In de zwaarst getroffen regio’s Mindanao en Visayas zijn ruim 28.000 woningen deels of volledig verwoest. Daarnaast heeft het water veel akkerland en veestapels onbruikbaar gemaakt, waardoor duizenden families hun belangrijkste bronnen van inkomsten kwijt raakten. Bovendien zijn waterleidingen en –installaties beschadigd. Meer dan 43.000 mensen verblijven nu noodgedwongen in overvolle evacuatiecentra, waar de erbarmelijke sanitaire omstandigheden het risico op de uitbraak van water-gerelateerde ziekten verhogen. Het is bovendien problematisch dat veel scholen nu als evacuatiecentrum dienen, terwijl deze officieel op 2 januari weer open dienen te gaan.
 
Meer dan 600 hulpverleners van het Rode Kruis werken sinds 18 december in het getroffen gebied om de evacuees te ondersteunen met warme maaltijden, dekens, muskietennetten, zeep en psycho-sociale hulp. De organisatie heeft bovendien in Cagayan de Oro en Iligan 6 watertanks van ieder 10.000 liter geïnstalleerd om de getroffenen van schoon drinkwater te voorzien. Ook heeft het Rode Kruis twee ziekenhuizen in Cayagan de Oro en Iligan gesteund met extra voorraden antibiotica.
 
Het zuidelijk deel van de Filippijnse archipel werd op 17 december getroffen door tropische storm Washi (Sendong). De grote hoeveelheid regen in zeer korte tijd heeft tot grote overstromingen en landverschuivingen geleid. Ruim 640.000 mensen zijn getroffen door het verwoestende water, en meer dan 1000 mensen zijn omgekomen. In Mindanao komen tropische stormen relatief weinig voor; veel mensen waren onvoorbereid en werden bovendien in hun slaap verrast door het wassende water.
 
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Neem voor meer informatie contact op met Hanna Emmering, persvoorlichter Nederlandse Rode Kruis, via +31 65184 0708 of hemmering@redcross.nl