Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2011 Tienduizenden mensen op de vlucht van Libië naar Tunesië
27 februari 2011 |

Tienduizenden mensen op de vlucht van Libië naar Tunesië

Tienduizenden mensen zijn zaterdag en zondag vanuit Libië gevlucht naar het westelijke buurland Tunesië. De afgelopen dagen zijn al meer dan 40.000 mensen de grens tussen de twee landen overgestoken.

Zowel op de grens met Tunesië als op de grens met Egypte zijn Rode Kruisposten opgezet. Het Rode Kruis stuurt extra noodhulpgoederen, waaronder tenten en medicijnen. Egyptenaren proberen Libië uit te komen via de grens met Tunesië. Per uur steken duizenden mensen de grens over. De vluchtelingen bestaan vooral uit vrouwen en kinderen. Het Rode Kruis deelt voedsel en water uit en biedt psychosociale hulp. Verschillende eerste hulp teams bieden hulp waar nodig. De overheid heeft bussen klaarstaan om de vluchtelingen naar hun bestemming te brengen. Lokale Tunesiërs tonen zich solidair en bieden zich als vrijwilliger aan om het Rode Kruis te helpen de enorme toestroom aan mensen te voorzien van hulp. Veel Tunesiërs rijden naar de grens om daar mensen op te vangen en onderdak te geven.

Het Rode Kruis geeft aan vooralsnog ruim 8 miljoen euro nodig te hebben voor noodhulp aan de slachtoffers van het geweld in Libie. Het geld is nodig voor medische hulp aan gewonden en voedsel, water en sanitaire voorzieningen voor de Libische vluchtelingen in Tunesië en Egypte. Het Nederlandse Rode Kruis opende vrijdag rekeningnummer 7244 voor de slachtoffers van de gewelddadigheden in Libië. De humanitaire situatie verslechterd snel en er is dringende behoefte aan medische hulp. Er is een tekort aan medicijnen en bloed in de plaatselijke ziekenhuizen. Het Rode Kruis heeft transportvliegtuigen met goederen gestuurd vanuit Genève naar Tunesië en Egypte, vandaar gaan de hulpgoederen over de weg naar Libië. Er zijn twee medische teams meegestuurd.

In Libië zelf zijn het tot nog toe vooral lokale Rode Kruis / Rode Halve Maan medewerkers en vrijwilligers die hulp bieden aan de mensen die gewond zijn geraakt. Vrijwilligers bieden in diverse steden in Libië eerste hulp en vervoeren in ambulances gewonden naar ziekenhuizen. Daarnaast helpen de vrijwilligers bij evacuaties en bij het herenigen van vermisten.


Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Woordvoerders:
Hanna Emmering, woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis, is vanaf zondagavond in Tunesië. Zij is op weg naar de Libische grens en kan u eventueel te woord staan. Haar nummer is 06-51840708. Voor meer informatie kunt u tevens contact opnemen met Sebastien Kraaijeveld, woordvoerder bij het Nederlandse Rode Kruis, tel. +316-51525111.


Beeldmateriaal:
Het Rode Kruis heeft beeldmateriaal beschikbaar. Deze kunt u downloaden via de website www.icrcvideonewsroom.org

Veiligheid journalisten in de regio:
Het Rode Kruis kan assistentie en bescherming verlenen bij humanitaire problemen die ontstaan wanneer journalisten verdwijnen of gevangen worden genomen. Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) heeft een hotline voor journalisten en hun familie of werkgevers die 24 uur per dag te bereiken is: + 41 79 217 32 85. Voor meer informatie kunt u tevens terecht bij één van de woordvoerders van het Nederlandse Rode Kruis.