Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2012 Honderden Japanners leven 1 jaar na de ramp in evacuatiecentra
8 maart 2012 |

Honderden Japanners leven 1 jaar na de ramp in evacuatiecentra

Een jaar na de aardbeving en tsunami in Japan verblijven nog steeds circa 600 personen in evacuatiecentra. Ruim 17.000 personen overnachten noodgedwongen nog in hotels, bij vrienden of familie. Honderdduizenden mensen zijn alles kwijtgeraakt en wonen nu in een tijdelijke woning van de overheid. Het Rode Kruis ondersteunt de getroffen bevolking met psychosociale zorg en helpt hen in het opbouwen van een nieuw leven.

Noodhulp

De aardbeving op 11 maart en de daaropvolgende tsunami eisten meer dan 15.000 levens. Bijna 260.000 huizen werden compleet verwoest of zwaar beschadigd. Ruim 350.000 mensen raakten ontheemd. Direct na de ramp bood het Rode Kruis noodhulp in de vorm van eerste hulp, evacuatie en opvang, kleding, medicijnen en psychosociale ondersteuning. 900 verschillende medische teams werkten wekenlang met mobiele medische klinieken en in evacuatiecentra om gewonden te behandelen en psychosociale zorg te verlenen.

Nederland helpt Japan

Op 13 april werd de Nationale Actiedag Nederland Helpt Japan georganiseerd, als steunbetuiging voor de slachtoffers van de driedubbele ramp in Japan. In de Amsterdam Arena speelde de Japanse voetbalclub Shimizu S-pulse tegen Ajax, gevolgd door benefietoptredens van onder meer de Toppers, Jan Smit en Glennis Grace, maar ook van het Nationaal Ballet en Opera Zuid. Met de actie en de noodhulpcampagne van het Nederlandse Rode Kruis werd ruim 7,5 miljoen euro bijeengebracht.

Wederopbouw

De Japanse overheid bouwt in totaal ruim 53.000 tijdelijke woningen voor ontheemde gezinnen die door de ramp alles zijn kwijtgeraakt. Het Rode Kruis heeft deze families ondersteund in het opbouwen van een nieuw leven door hen van basale huishoudelijke apparatuur te voorzien. Circa 125.000 families hebben onder meer een koelkast, wasmachine en rijstkoker gekregen.
 
De verwoesting van de medische faciliteiten in de Myagi regio is zo groot dat het de overheid minimaal 5 jaar zal kosten voordat nieuwe ziekenhuizen gebouwd en operationeel zijn. Het Rode Kruis heeft daarom twee tijdelijke ziekenhuizen en klinieken laten bouwen om die tijd te overbruggen. De organisatie helpt bovendien met de reconstructie en renovatie van bestaande ziekenhuizen in Minamisanriku, Kesenuma en Onagawa.
 
De psychosociale hulpverlening van het Japanse Rode Kruis is nog steeds hard nodig. De emotionele impact van de driedubbele ramp is voor velen ontzettend groot. Het trage herstel en reconstructie van het getroffen gebied zorgt voor extra stress onder de overlevers. Zij weten niet hoe lang zij in de kleine, tijdelijke woningen moeten blijven. Door de grote verwoesting van de economie in de regio zijn meer dan 120.000 mensen nog steeds werkeloos. Nu de meeste mensen niet meer in evacuatiecentra verblijft, verleent het Rode Kruis ook psychosociale ondersteuning aan de bewoners van de tijdelijke woningen.  Met name veel ouderen en kinderen kampen met fysieke en mentale problemen door verdriet en stress. Het Rode Kruis organiseert sociale activiteiten om hen te leren omgaan met hun trauma’s en te overleven in hun nieuwe, beperkte omgeving. Het is niet zeker of de geëvacueerde mensen uit de Fukushima regio ooit terug naar huis kunnen.
 
Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Neem voor meer informatie contact op met Hanna Emmering, woordvoerder Nederlandse Rode Kruis, hemmering@redcross.nl of +31 6 5184 0708. Op www.rodekruis.nl/japan is meer te lezen over de hulpverlening van het Rode Kruis in Japan.