Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2012 Inge Brakman nieuwe voorziter Rode Kruis
18 februari 2012 |

Inge Brakman nieuwe voorziter Rode Kruis

​Inge Brakman is bij Koninklijk Besluit benoemd tot de nieuwe voorzitter van het Nederlandse Rode Kruis. Ze volgt Elco Brinkman op, die in verband met zijn lidmaatschap van de Eerste Kamer is afgetreden. Het bestuur van het Rode Kruis is verheugd met de benoeming van mevrouw Brakman als nieuwe voorzitter. Brakman noemt het een eer om haar steentje bij te mogen dragen aan het belangrijke werk van het Rode Kruis. Vooral de combinatie van de hulpverlening van het Rode Kruis in binnen- en buitenland spreekt haar erg aan.

Nationale zichtbaarheid

De nieuwe voorzitter wil helpen de zichtbaarheid van het werk van het Rode Kruis in Nederland te vergroten. “De meeste mensen kennen het Rode Kruis vooral als de redder in nood bij rampen en conflicten in het buitenland. Maar wat veel mensen zich niet realiseren is dat het Rode Kruis ook in Nederland een belangrijke taak heeft bij rampen,” zegt Brakman. “Dat kunnen we alleen doen dankzij de ruim 30.000 vrijwilligers in Nederland, die dag in dag uit klaar staan voor het Rode Kruis.”

Ruime ervaring

Het bestuur van het Rode Kruis heeft veel vertrouwen in Brakman, gezien haar ruime ervaring als  adviseur van de overheid, media en toezichthoudende organisaties. Ze is daardoor bijzonder vertrouwd met het maatschappelijk veld waarin het Nederlandse Rode Kruis opereert. Haar uitgebreide netwerk zal bovendien bijdragen aan de verdere ontwikkeling en positionering van de hulporganisatie, aldus het bestuur van het Rode Kruis. Naast het Rode Kruis heeft Brakman een aantal toezichthoudende functies. Zo is zij als toezichthouder verbonden aan het Centraal Bureau voor de Statistiek, de Universiteit van Amsterdam en Staatsbosbeheer.

Kroonbenoeming

De voorzitter van het Rode Kruis wordt door de Kroon benoemd. Tot de Kroon behoort Hare Majesteit de Koningin, samen met de Ministeries van Veiligheid & Justitie en Defensie. De benoeming van de voorzitter door de Kroon heeft zijn oorsprong in de taak van het Rode Kruis om de overheid te assisteren bij noodsituaties. In december 2011 werd Brakman tijdens de Algemene Ledenvergadering van het Rode Kruis unaniem voorgedragen als de nieuwe voorzitter. Het Rode Kruis is een vrijwilligersorganisatie. Ook het voorzitterschap van het Nederlandse Rode Kruis is op vrijwillige basis.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Merlijn Stoffels, woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis, telefoon 06-54918481, mail: mstoffels@redcross.nl