Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2012 Jongeren delen vergeet-me-nietjes uit
23 mei 2012 |

Jongeren delen vergeet-me-nietjes uit

 
Zo’n 550 jongeren van verschillende scholen in Nederland delen op vrijdag 25 mei 2012 30.000 vergeet-mij-nietjes uit. De jongeren doen dit in het kader van de Internationale Dag van de Vermiste Kinderen. De actie met de vergeet-mij-nietjes wordt georganiseerd door de Hulplijn Vermiste Personen van het Rode Kruis. Voorafgaand aan het uitdelen krijgen de jongeren een les over deze bijzondere dag, vermissing van kinderen en het werk van de Hulplijn. De Hulplijn Vermiste Personen van het Rode Kruis wil mensen aansporen om stil te staan bij alle kinderen die vermist zijn en vraagt solidariteit voor de ouders die achterblijven na een vermissing. Ook hoopt de organisatie dat deze dag mensen aanspoort na te denken over preventieve maatregelen.
 
Hulplijn Vermiste Personen
De Hulplijn Vermiste Personen is een onderdeel van het Nederlandse Rode Kruis en bestaat uit een team van deskundige hulpverleners. De Hulplijn biedt middels een gratis 0800-nummer praktische en emotionele ondersteuning aan achterblijvers van vermisten én aan vermisten zelf en is er voor iedereen die iemand vermist of zelf vermist wordt en niet weet wat te doen.
 
Dag van de Vermiste Kinderen
In 1983 heeft de toenmalige president van de Verenigde Staten 25 mei uitgeroepen tot de Dag van Vermiste Kinderen. Verschillende organisaties wereldwijd gebruiken sindsdien de datum 25 mei om aandacht te vragen voor vermiste kinderen. Het vergeet-mij-nietje werd symbool voor de Internationale Dag van Vermiste Kinderen in Europa. De datum 25 mei is gekozen omdat op de ochtend van 25 mei 1979 de zesjarige Etan Patz voor het eerst alleen naar de bushalte gaat. Het gezin woont in een goede buurt in New York. Etan wordt dagelijks bij de bushalte opgehaald door de schoolbus. Zijn moeder houdt Etan in de gaten tot de hoek van de straat. Vanaf daar is het nog 50 meter tot de bushalte. Pas later op de dag blijkt dat Etan nooit in de schoolbus is gestapt of op school is aangekomen. Bijna 100 agenten zoeken die avond naar Etan. Tot op heden is er nooit meer een spoor gevonden van de jongen. Etan is ondertussen, indien hij nog leeft, 39 jaar oud.
 
-------------------------------------------------------
Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Voor meer informatie of de contactgegevens van de scholen kunt u contact opnemen met het Nederlandse Rode Kruis, Hanna Emmering 070-4455881 of 06-51840708
 
Scholen die meedoen aan de actie:
Rode Kruis afdeling Anna Paulowna
Dr. Nassaucollege, Beilen
De Schakel, Brielle
Vechtdal College, Dedemsvaart
De Tender, Dieren
Rietveld Lyceum, Doetinchem
Mytylschool Eindhoven, Eindhoven
Rode Kruis afdeling Enschede
SG Anton Gaudi, Purmerend
Scheepvaart en Transport College, Rotterdam
 
Als u contact wilt met een docent of met leerlingen van een van de deelnemende scholen dan is het aan te raden bijtijds contact op te nemen met het Rode Kruis. Onze ervaring is dat docenten vaak moeilijk bereikbaar zijn tijdens de lesuren en dat afspraken op tijd gemaakt moeten worden.