Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2012 Minste rampen maar record schade in 2011
16 oktober 2012 |

Minste rampen maar record schade in 2011

Met een totaal aantal van 570 rampen is 2011 het jaar met het minst aantal rampen van de afgelopen 10 jaar. Ook vielen er in het afgelopen jaar minder slachtoffers. De rampen kostten aan bijna 40 duizend mensen het leven. De jaren ervoor lag dit cijfer veel hoger, zo kwamen bijvoorbeeld bij de aardbeving in Haïti in 2010 meer dan 200 duizend mensen om het leven. De aardbeving en tsunami in Japan eisten in 2011, met 19.846 dodelijke slachtoffers, de meeste levens. Dit blijkt uit het Wereld Rampen Rapport van het Internationale Rode Kruis.

 
Meer schade
Rampen hebben in het afgelopen jaar 282 miljard euro aan schade aangericht. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van 2010. Japan is het hardst getroffen. Door de aardbeving en tsunami draait het land op voor bijna 60% van de totale schade in 2011. Het is, met een schade van 162 miljard euro, de kostbaarste ramp van het afgelopen decennium. Andere rampen met een grote financiële impact in 2011 zijn de aardbevingen in het Nieuw-Zeelandse Christchurch en de overstromingen in Thailand.

Natuurrampen

De meeste rampen, zo’n 336, zijn natuur-gerelateerd. Overstromingen komen het vaakst voor, daarna zijn orkanen en aardbevingen de grootste boosdoeners. In totaal werden bijna 200 miljoen mensen wereldwijd getroffen. Ook dat is minder dan de voorgaande jaren. Overstromingen treffen de meeste mensen. Door rampenvoorbereidingsprogramma’s probeert het Rode Kruis dit soort schade zoveel mogelijk te beperken.  

Migratie

Een ander gevolg van natuurgeweld is dat mensen massaal hun huis moeten verlaten. Volgens het Wereld Rampen Rapport zijn dat er op dit moment ruim 15 miljoen. Momenteel zijn er in totaal meer dan 72 miljoen mensen gevlucht omdat ze genoodzaakt zijn hun huizen te verlaten. Dat is meer dan een op de honderd wereldburgers. De belangrijkste oorzaken, naast (natuur) rampen, zijn conflict en geweld, vervolging of verhuizing door de aanleg van infrastructuur. Opvallend is dat vluchtelingen steeds vaker langdurig in steden verblijven in plaats van in vluchtelingenkampen.
 
Het volledige rapport kunt u hier downloaden:
 
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
--------------------------------------------------------------------
Voor meer informatie over dit bericht, kunt u contact opnemen met Esther Vriesendorp, persvoorlichter van het Rode Kruis op EVriesendorp@redcross.nl of 06 22 14 38 60