Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2012 Nederlandse Rode Kruis steunt hulpverlening orkaan Sandy
31 oktober 2012 |

Nederlandse Rode Kruis steunt hulpverlening orkaan Sandy

Het Nederlandse Rode Kruis gaat bijdragen aan de hulpverlening in Haïti. Het eiland werd afgelopen week getroffen door de orkaan Sandy. Meer dan 17.000 mensen moesten worden geëvacueerd. Voor de opvang van deze mensen zijn inmiddels 118 opvangkampen opgezet. Het Rode Kruis reikt er voedsel en hygiënepakketten uit. Veel huizen op het eiland zijn door de orkaan beschadigd en soms zelfs totaal verwoest. Het Rode Kruis gaat deze mensen helpen door bouwmaterialen te verstrekken om de huizen te repareren, zoals hout, spijkers en zeil. Ook de boeren zijn zwaar getroffen door het natuurgeweld. Landbouwgewassen zijn beschadigd en veel vee heeft de storm niet overleefd. De hulpverleningsorganisatie gaat geld, vee en zaden verstrekken, zodat mensen weer zelf in hun inkomen kunnen gaan voorzien. Het Nederlandse Rode Kruis heeft in totaal 40.000 euro uitgetrokken voor de hulpverlening in Haïti.
 
Het Rode Kruis is ook actief in de andere door de orkaan Sandy getroffen landen, zoals Amerika, Jamaica, Cuba en de  Dominicaanse Republiek. In Amerika zijn meer dan 1700 Rode Kruisvrijwilligers ingezet om de hulpverlening te ondersteunen. Er zijn 258 opvangcentra geopend waar momenteel meer dan 11.000 mensen verblijven. Daarnaast staan er 170 noodhulpvoertuigen paraat om ingezet te worden in de getroffen gebieden. Op Jamaica houden vrijwilligers van het Rode Kruis toezicht in opvangkampen en delen hulpgoederen uit. Op Cuba maakte de orkaan 75.000 mensen dakloos en werden duizenden huizen verwoest. De vrijwilligers van het Rode Kruis daar helpen bij het ondersteunen van opvangkampen. In de Dominicaanse Republiek zitten nog minstens 2300 mensen in opvangkampen als gevolg van de aanhoudende regen veroorzaakt door de orkaan. Scholen zijn gesloten. Het Rode Kruis draagt bij door het uitdelen van hygiënekits, dekens en matrassen, en schoon drinkwater in de opvangcentra. Daarnaast geeft het Rode Kruis in de opvangkampen informatie over hygiëne om het grootschalig uitbreken van ziekten te voorkomen.
 
Noot voor de redactie (niet voor publicatie):
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met woordvoerder Merlijn Stoffels van het Nederlandse Rode Kruis, telefoon 070-4455728 of mobiel 06-54918481, mstoffels@redcross.nl