Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2012 Nigerianen massaal op de vlucht voor overstromingen
3 oktober 2012 |

Nigerianen massaal op de vlucht voor overstromingen

In Nigeria zijn meer dan 170.000 mensen op de vlucht voor de zware overstromingenen. En dat aantal neemt toe. Ze worden zoveel mogelijk opgevangen in geimproviseerde kampen. De stortbuien van de afgelopen weken hebben in bijna de helft van het land voor overstromingen en vernieling gezorgd. Minstens 148 mensen zijn om het leven gekomen door het watergeweld. Het Rode Kruis deelt voedselpakketten uit, muskietennetten, dekens, slaapmatten, jerrycans, emmers en hygiene kits. Vrijwilligers van de noodhulporganisatie geven daarnaast voorlichting over hygiene en het risico op diarree en ziekten die zich via water verspreiden, zoals cholera.
 
Het Internationale Rode Kruis heeft nog zeker 750.000 Euro nodig om samen met het Nigeriaanse Rode Kruis, de zwaarst getroffenen van hulp te kunnen voorzien. Namens het Nederlandse Rode Kruis is Eelko Brouwer in het land aanwezig om als coordinator de noodhulpverlening te begeleiden:  “Er voltrekt zich hier een stille ramp. De Nigeriaanse media berichten elke dag over de overstromingen en hoe iedereen er door geraakt wordt, maar internationaal lees je er niets over. Door deze overstromingen, zo kort na de overstromingen in juli, heeft het land een dubbele klap gekregen. Er zijn niet alleen huizen verwoest, maar ook landbouwgronden zwaar beschadigd, waardoor de voedselprijzen stijgen. Ik maak me bovendien zorgen over de uitbraak van cholera en de risico’s van diarree op de gezondheid en het welzijn van de bevolking.”

“Het jaarlijkse regenseizoen in Nigeria heeft dit jaar al veel meer regen gebracht dan anders,” zegt Daniel Sayi, regionaal manager van het Internationale Rode Kruis in West-Afrika. “Er wordt nog veel meer regen verwacht, dus als we nu niet snel meer hulp bieden zal de situatie ernstig verslechteren.”
In veel andere West-Afrikaanse landen zoals Niger, Senegal en Mali zijn ook overstromingen door de zware regenval. Meer dan 800.0000 zijn hierdoor getroffen. Het Rode Kruis helpt in alle landen in de regio..   
Noot voor de redactie, (niet voor publicatie):
Neem voor meer informative contact op met Merlijn Stoffels, woordvoerder van het Nederlande Rode Kruis, via mstoffels@redcross.nl of 06-54918481. Hij kan u desgewenst in contact brengen met Eelko Brouwer, Nederlandstalig hulpverlener ter plaatse.