Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2012 Reactie op ingezonden brief historicus Leo van Bergen in Volkskrant 31 maart j.l.
5 april 2012 |

Reactie op ingezonden brief historicus Leo van Bergen in Volkskrant 31 maart j.l.

‚Äč

Historicus Leo van Bergen stelde afgelopen zaterdag 31 maart in de Volkskrant zijn vraagtekens bij een nieuw onderzoek naar het Nederlandse Rode Kruis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij schreef in 1994 een proefschrift met de titel: De Zwaargewonden Eerst? Het Nederlandsche Rode Kruis en het vraagstuk van oorlog en vrede 1867 - 1945.

 
Het Rode Kruis kent de studies naar het functioneren van het Nederlandse Rode Kruis in bezettingstijd. Zoals het rapport van de Pakkettencommissie uit 1947, de studies van Leo van Bergen en de bevindingen van historici als Presser en L. de Jong. Het is de verdienste van deze onderzoekers dat al veel bekend is over het (dis)functioneren van de organisatie in betzettingstijd.
 
Het Rode Kruis is echter van mening dat een brede studie en een boek geheel gewijd aan de periode rond de bezettingstijd van belang is. Niet in het minst om als organisatie lessen uit het verleden te leren. Zie voor een meer uitgebreide toelichting op de beweegredenen voor een nieuw onderzoek de speech van Rode Kruis-directeur Cees Breederveld bij de overhandiging van de carthotheek aan het Joods Historisch Museum.