Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2012 Rode Kruis biedt Eerste Hulp bij Carnaval
17 februari 2012 |

Rode Kruis biedt Eerste Hulp bij Carnaval

Het Rode Kruis staat klaar voor de Carnavalsvieringen en –optochten die die vanaf vrijdagavond of zaterdagochtend beginnen. De lokale afdelingen van diverse steden in Brabant en Limburg zijn nauw betrokken bij de evenementen die in hun gemeente of stad worden georganiseerd. Ruim 250 Eerste Hulp vrijwilligers werken van vrijdag tot en met dinsdag om de feestvierende mensenmassa te helpen in geval van nood. Tijdens Carnaval gaat het dan doorgaans om de gevolgen van alcohol- en drugsgebruik, maar ook om glasverwondingen of kneuzingen en schaafwonden door een knokpartijtje.

Feest in beide provincies

Van Bergen op Zoom tot Venlo en van Breda tot Heerlen, overal zijn vrijwilligers van het Rode Kruis ingeroosterd. Zij bemannen Eerste Hulp-posten en lopen rond op plekken waar veel mensen bijeenkomen, zoals het Vrijthof in Maastricht, de Parade in Den Bosch en bij de residenties van carnavalsverenigingen. In Tilburg zijn ook speciale Eerste Hulp-fietsteams actief om snel ter plaatse te kunnen zijn. De afdeling Breda assisteert niet alleen bij de grote optocht op maandag, maar zorgt ook dat eventuele builen of bloedneuzen tijdens de kinderoptocht op zondag goed verzorgd worden. De vrijwilligers uit Maastricht hebben dit jaar voor het eerst een eigen porto-cabin voor Eerste Hulp op het Vrijthof. Daarnaast zorgt de afdeling ook dit jaar weer voor een speciale kijkplaats op het Vrijthof voor zieken, bejaarden en rolstoel gebonden mensen, zodat zij zittend en overdekt kunnen genieten van de grote optocht op zondag.  

Eerste Hulp in Roermond en Venlo

In Roermond wordt op zaterdagmiddag de Statie Festatie georganiseerd, een carnavalsconcert voor ruim 20.000 bezoekers. Tegelijkertijd vindt er in Venlo de Boetegewune Boete Zittung plaats, waarbij meer dan 30.000 bezoekers verwacht worden. Zoals ieder jaar zorgt het Rode Kruis voor de Eerste Hulpverlening bij beide evenementen. Dit jaar worden in totaal 86 Eerste Hulp vrijwilligers ingezet die, samen met de verpleegkundigen van de RAV, de feestvierders op locatie kunnen behandelen.

Over het Rode Kruis

Het Rode Kruis is het symbool geworden voor hulp aan mensen in nood en wereldwijd een van de grote spelers op het gebied van Eerste Hulpverlening en Eerste Hulp onderwijs. In Nederland is dat niet alleen de Eerste Hulp verlening bij rampen en calamiteiten, maar ook bij kleine en grote evenementen zoals Carnaval, Koninginnedag en de Nijmeegse Vierdaagse.
Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Neem voor meer informatie contact op met Hanna Emmering, persvoorlichter Nederlandse Rode Kruis via 06-51840708 of hemmering@redcross.nl