Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2012 Rode Kruis biedt Eerste Hulp bij carnaval
8 februari 2013 |

Rode Kruis biedt Eerste Hulp bij carnaval

Het Rode Kruis staat klaar voor de carnavalsvieringen en –optochten die de komende dagen plaatsvinden. De lokale afdelingen van diverse steden in Brabant en Limburg zijn nauw betrokken bij de evenementen die in hun gemeente of stad worden georganiseerd. Ruim 235 Eerste Hulp-vrijwilligers werken van vrijdag tot en met dinsdag om de feestvierende mensenmassa te helpen in geval van nood. Tijdens carnaval gaat het dan doorgaans om de gevolgen van alcohol- en drugsgebruik, maar ook om glasverwondingen of kneuzingen en schaafwonden door een knokpartijtje.

Carnaval in Noord-Brabant

Van Den Bosch tot aan Roermond en van Etten-Leur tot Heerlen, overal zijn vrijwilligers van het Rode Kruis ingeroosterd. Zij bemannen Eerste Hulp-posten en lopen rond op plekken waar veel mensen bijeenkomen, zoals de Parade in Den Bosch en het Vrijthof in Maastricht, de carnavalsoptochten en bij de residenties van carnavalsverenigingen. In Tilburg zijn ook speciale Eerste Hulp-biketeams actief om snel ter plaatse te kunnen zijn. De afdelingen Breda en Heerlen zijn niet alleen bij de gewone evenementen aanwezig, maar zorgen ook dat eventuele builen of bloedneuzen tijdens de kinderoptocht en het kindercarnaval goed verzorgd worden.

Ondersteuning bij feesten in Limburg

De vrijwilligers uit Maastricht verzorgen een speciale kijkplaats op het Vrijthof voor  120 zieken, bejaarden en rolstoel gebonden mensen. Zo kunnen zij zittend en overdekt toch genieten van de grote optocht op zondag. In Roermond wordt op zaterdagmiddag de Statie Festatie georganiseerd, een carnavalsconcert waar ruim 20.000 bezoekers. Tegelijkertijd vindt er in Venlo de Boetegewoene Boete Zittung plaats, waarbij meer dan 30.000 bezoekers verwacht worden. Zoals ieder jaar zorgt het Rode Kruis voor de Eerste Hulp-verlening bij beide evenementen. Tientallen Eerste Hulp vrijwilligers worden ingezet om, samen met de verpleegkundigen van de RAV, de feestvierders op locatie te kunnen behandelen.

Rode Kruis en Eerste Hulp

Het Rode Kruis is het symbool geworden voor hulp aan mensen in nood en wereldwijd een van de grote spelers op het gebied van Eerste Hulp-verlening en Eerste Hulp-onderwijs. In Nederland is dat niet alleen de Eerste Hulp-verlening bij rampen en calamiteiten, maar ook bij kleine en grote evenementen zoals carnaval, Koningsdag en de Nijmeegse Vierdaagse.
 
Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Neem voor meer informatie contact op met Hanna Emmering, persvoorlichter Nederlandse Rode Kruis via 06-51840708 of hemmering@redcross.nl