Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2012 Rode Kruis breidt hulpverlening uit in Sahel
24 mei 2012 |

Rode Kruis breidt hulpverlening uit in Sahel

Door de aanhoudende droogte is er een toenemend tekort aan voedsel in Burkina Faso en Tsjaad. In Tsjaad is bijvoorbeeld 50% minder regen gevallen dan andere jaren. Beide landen worden ook getroffen door insectenplagen en een meningitis epidemie. Dat is een hersenvliesontsteking die dodelijk kan zijn. Honderden mensen zijn besmet met de ziekte. Tientallen zijn eraan overleden. Door het voedseltekort zijn mensen extra vatbaar voor deze ziekte. Het Rode Kruis gaat daarom, met steun van de Nederlandse overheid, met name in Burkina Faso en Tsjaad de voedselhulp uitbreiden.
 
Hoe de crisis ingrijpt in het leven blijkt uit de situatie van Hadjatou Diko. Ze woont in Burkina Faso. Vier van haar kinderen zijn al eerder overleden. Nu maakt Hadjatou zich zorgen over haar zes maanden oude zoontje Issa. "Er is niet genoeg pap om mijn familie te voeden. We hebben deze situatie eerder had, maar dit jaar is veel erger. " Het Rode Kruis helpt mensen als Diko met voedsel en gezondheidszorg. Veel boeren kampen met vergelijkbare problemen. Hun oogsten zijn mislukt en hun vee is gestorven. Geen inkomsten dus en alleen maar stijgende voedsel en energieprijzen. Het Rode Kruis geeft deze boeren geiten en voedsel voor het vee. Ook deelt het Rode Kruis droogtebestendige zaden en gereedschap uit om het land te bewerken, zodat ze weer in hun eigen inkomsten kunnen gaan voorzien. Verder worden putten geslagen en voorzien van waterpompen. De mensen uit de buurt hebben daardoor weer toegang tot veilig water. Deze voorzieningen samen met hygiƫne voorlichting moet ook de kans op verspreiding van cholera verkleinen.
 
De Nederlandse regering draagt 9 ton euro bij aan de hulpverlening van het Rode Kruis in Burkina Faso en Tsjaad. Op dit moment lijden honderden miljoenen mensen ernstige honger in de Sahel. De Verenigde Naties schatten dat deze zomer meer dan een miljoen kinderen onder de vijf acuut ondervoed zullen raken. Het Rode Kruis heeft dringend meer geld nodig om levens van mensen en vee te kunnen redden. Help ons op giro 7244 om de situatie in de Sahel niet verder te laten verslechteren en de slachtoffers weer een toekomst te bieden.
 
Noot voor de redactie (niet voor publicatie):

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met woordvoerder Merlijn Stoffels van het Nederlandse Rode Kruis, telefoon 070-4455728 of mobiel 06-54918481, mstoffels@redcross.nl. Voor meer achtergronden of persoonlijke verhalen zie ook onze website.