Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2012 Rode Kruis en Stichting Vluchteling openen giro 6868
23 maart 2012 |

Rode Kruis en Stichting Vluchteling openen giro 6868

Het Rode Kruis en Stichting Vluchteling voeren vanaf vandaag samen actie voor de slachtoffers van het geweld in Syrië. De beide noodhulporganisaties hebben gezamenlijk giro 6868 geopend om geld in te zamelen voor de grootste noden in het door strijd verscheurde land en in de landen rondom Syrië waar vluchtelingen zich melden. Er is dringende behoefte aan medicijnen, maar ook aan water, voedsel, dekens en slaapvoorzieningen.

Onder de titel Nederland helpt Syrië worden vanaf vandaag radio- en televisiespotjes uitgezonden. Omdat de overige deelnemende organisaties van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) niet of nauwelijks operationeel zijn in Syrië of in de omringende landen, is gezamenlijk besloten dat het Rode Kruis en Stichting Vluchteling het voortouw nemen in de inzamelingsactie.

In Syrië zijn duizenden vrijwilligers van de Rode Halve Maan, de zuster vereniging van het Rode Kruis, dag in dag uit in touw om onder zeer gevaarlijke omstandigheden medische hulp te verlenen en noodhulpgoederen te verstrekken. Naast voedsel, dekens en medicijnen verzorgt het Rode Kruis ook evacuaties en berging van de overledenen. In Libanon zijn ambulanceposten van het Rode Kruis actief om gewonde en zieke vluchtelingen op te vangen.

Het Rode Kruis gaat het ingezamelde geld gebruiken voor noodhulpgoederen, ambulances en medische posten in en rondom de getroffen Syrische steden. Stichting Vluchteling verzorgt de opvang van de Syrische vluchtelingen in de buurlanden in Jordanië en Libanon. De vluchtelingen worden er vooral ondergebracht bij gastgezinnen en gemeenschapscentra, dicht bij de grens met Syrië. Stichting Vluchteling wil het campagnegeld gebruiken om onderdak, matrassen, dekens, medicijnen en hulpgoederen te financieren.

In totaal zijn volgens de VN het afgelopen jaar zo’n 8000 doden te betreuren. Honderdduizenden mensen hebben door het aanhoudende geweld hun huizen moeten verlaten. Daarbij zijn volgens de VN tienduizenden vluchtelingen de grens overgestoken naar Libanon, Jordanië en Turkije. Het Rode Kruis en Stichting Vluchteling hebben miljoenen euro’s nodig om de hulpverlening voort te kunnen zetten. We roepen heel Nederland op in actie te komen voor Syrië. Voor meer informatie kunt u kijken op www.nederlandhelptsyrie.nl.

Noot voor de redactie (niet voor publicatie):

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met woordvoerder Merlijn Stoffels van het Nederlandse Rode Kruis, telefoon 070-4455728 of mobiel 06-54918481, Mstoffels@redcross.nl, of met woordvoerder Herman Volker van Stichting Vluchteling 070-3468946 of 06-27389819, HermanVolker@vluchteling.org