Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2012 Rode Kruis en VAV organiseren 14e Nationale Dag van de Vermisten
30 mei 2012 |

Rode Kruis en VAV organiseren 14e Nationale Dag van de Vermisten

Op vrijdag 1 juni vindt in Utrecht de 14e Nationale Dag van de Vermisten plaats. De dag wordt georganiseerd door de Hulplijn Vermiste Personen (HVP) van het Nederlandse Rode Kruis en de Vereniging Achterblijvers na Vermissing (VAV). Op deze dag wordt er de mogelijkheid geboden aan achterblijvers om stil te staan bij de vermissing van hun dierbaren. Documentairemaakster Fifi Visser zal dit jaar de toespraak bij het monument verzorgen. Fifi’s broer is in 1985 vermist geraakt in Chili. In 2011 heeft zij de documentaire “Twee Levens” uitgebracht. 

Op de dag staat de ceremonie voor vermiste personen centraal. Het programma omvat ook een ontmoetingsmoment voor lotgenoten. Tijdens de ceremonie worden er bloemen gelegd en worden de namen van de vermisten genoemd bij het Pauze-teken, het monument voor vermiste personen in het Moreelse Park in Utrecht. De Dag van de Vermisten wordt georganiseerd door het Rode Kruis en de VAV om achterblijvers gelegenheid te geven om op een vaste plek en een vaste tijd bij hun vermiste dierbaren stil te staan. In de onrust omtrent een vermissing biedt dit de achterblijvers houvast en kan het helpen bij de verwerking.

Hulplijn Vermiste Personen van het Nederlandse Rode Kruis
De Hulplijn Vermiste Personen is een onderdeel van het Nederlandse Rode Kruis en bestaat uit een team van deskundige hulpverleners. De Hulplijn is er voor iedereen die iemand vermist en niet weet wat te doen. De Hulplijn biedt praktische en emotionele ondersteuning gedurende de vermissing. De praktische ondersteuning bestaat o.a. uit advies over wat achterblijvers zelf kunnen ondernemen om de vermiste mogelijk terug te vinden. Het nummer van de hulplijn is 0800-VERMIST / 0800-83 76 478.

De Vereniging Achterblijvers na Vermissing
De Vereniging Achterblijvers na Vermissing organiseert bijeenkomsten voor lotgenoten, bundelt kennis en ervaring van achterblijvers, strijdt voor verbetering van de registratie en opsporing van vermisten, bepleit verbetering van de rechtspositie van achterblijvers en geeft voorlichting aan de media, hulpverleners en politiemensen. Voor meer informatie over de VAV kunt u contact opnemen met Ina van Beek, tel.: 0644357252, email: inavanbeek@ziggo.nl of de website www.devav.nl  bezoeken. 
 
Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met woordvoerder Merlijn Stoffels van het Nederlandse Rode Kruis, telefoon 070-4455728 of mobiel 06-54918481,
mstoffels@redcross.nl

Programma herdenkingsceremonie vrijdag 1 juni:
13.30 – 14:00 uur Opening en welkom namens de VAV en HVP (zalencentrum ‘In de Driehoek’, Willemsplantsoen 1c, Utrecht)
14.00 – 14:15 uur Stille tocht naar het monument voor vermisten in het Moreelsepark te Utrecht
14.15 – 14.35 uur Toespraak door Fifi Visser, documentairemaakster
14.40 – 14.55 uur Opnoemen van de namen van vermisten
14.55 – 15.10 uur Persoonlijke voordrachten
15.15 – 15.30 uur Bloemlegging
15.35 – 15.45 uur Slotwoord door Vereniging Achterblijvers na Vermissing

Locatie: het Pauze teken, Moreelsepark, Utrecht.