Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2012 Rode Kruis opent 7244 slachtoffers geweld Gaza en Israël
20 november 2012 |

Rode Kruis opent 7244 slachtoffers geweld Gaza en Israël

Het Rode Kruis maakt zich grote zorgen over het toenemend aantal burgerslachtoffers door het opgelaaide geweld in Israël en het bezette gebied. De getroffen bevolking en gewonden hebben dringend medische hulp nodig, maar ook ambulances en medische materialen zoals verbanden en infusen. Door het aanhoudende geweld wordt de situatie met het uur schrijnender. Het Nederlandse Rode Kruis opent daarom rekeningnummer 7244.
 
Toename aantal doden en gewonden
De afgelopen dagen zijn vanuit Gaza honderden raketten afgeschoten op Israël. Hierdoor vielen burgerslachtoffers en werden huizen beschadigd. Tegelijkertijd voert Israël dagelijks meer dan honderd bombardementen uit op de dichtbevolkte Gazastrook. Het aantal doden en gewonden is daardoor de afgelopen dagen fors toegenomen. De isolatie van Gaza en de daardoor geringe bewegingsvrijheid van burgers in combinatie met de beperkte infrastructuur maakt de bevolking in dit gebied extra kwetsbaar. 
 
Medische hulp van levensbelang
Vrijwilligers van de Palestijnse Rode Halve Maan en de Magen David Adom, de zusterverenigingen van het Rode Kruis in respectievelijk de bezette gebieden en Israël, zijn 24 uur per dag in touw om de slachtoffers van het geweld te behandelen en te evacueren naar ziekenhuizen. De afgelopen dagen is vanuit de beschikbare Rode Kruis voorraden in Gaza al medisch materiaal verstrekt aan ziekenhuizen en ambulances.  Ook bemiddelt het Rode Kruis om de invoer van medicijnen, benzine en andere hulpgoederen naar het bezette gebied mogelijk te maken. Daardoor mochten de afgelopen dagen 8 vrachtwagens de grens passeren en kon ruim 300.000 liter benzine worden ingevoerd om de energiecentrale en het ziekenhuis in bedrijf te houden. De hulporganisatie bereidt momenteel de distributie voor van hulpgoederen zoals voedsel, kookmateriaal, dekens, hygiënische artikelen en zeil voor tijdelijk onderdak, maar er is dringend meer hulp en financiering nodig.

Oorlogsrecht van Kracht
Naast de hulpverlening heeft het Rode Kruis regelmatig contact met de autoriteiten zowel in Israël als Gaza. In die gesprekken worden de strijdende partijen gewezen op het humanitair oorlogsrecht, waarin is afgesproken dat burgers zoveel mogelijk moeten worden ontzien. Cruciaal hierbij is om onderscheid te maken tussen militairen en militairendoelen en aan de andere kant burgers en burgerobjecten. De Rode Kruis vrijwilligers lopen zelf ook gevaar tijdens de bombardementen van beide zijden. Zo raakten 6 vrijwilligers van de Palestijnse Rode Halve Maan licht gewond terwijl ze uitrukten om hulp te bieden.
 
Noot voor de redactie (niet voor publicatie):
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met woordvoerder Merlijn Stoffels van het Nederlandse Rode Kruis, telefoon 070-4455728 of mobiel 06-54918481, mstoffels@redcross.nl