Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2012 Ruim 19.000 weeskinderen door aids geholpen met opbrengsten 3FM Serious Request 2010
7 november 2012 |

Ruim 19.000 weeskinderen door aids geholpen met opbrengsten 3FM Serious Request 2010

​Tijdens de zevende editie 3FM Serious Request vroeg 3FM samen met het Rode Kruis aandacht voor de stille slachtoffers van HIV/aids: de kinderen. Zonder bijdrage van de overheid werd het record toch gebroken met een opbrengst van 7.135.707 euro. Na de actie liep de opbrengst nog verder op tot het eindbedrag van maar liefst 7.471.000 euro. 

 
De stille ramp: Weeskinderen door aids
De stille slachtoffers van HIV/aids in Afrika zijn de kinderen. Met het verlies van hun ouders, worden ze beroofd van hun toekomst. Ze komen op straat terecht, hebben geen eten, geen inkomen, kunnen niet naar school en raken sociaal geïsoleerd. Wereldwijd zijn er meer dan 15 miljoen kinderen die één of beide ouders aan aids hebben verloren. Om te voorkomen dat deze kinderen er alleen voor staan, was hulp hard nodig.
 
Om deze weeskinderen door aids een toekomst te geven is uitgebreide en langdurige hulp nodig. Het Rode Kruis biedt deze hulp: geeft de kinderen eten en verzorging, maar ook emotionele ondersteuning. Zo komen de vrijwilligers van het Rode Kruis thuis langs als de kinderen ziek zijn of medicatie nodig hebben.
 
Ook zorgt het Rode Kruis dat deze kinderen weer naar school kunnen door pennen, schriften, uniformen en lesgeld te betalen. Of dat kinderen of hun verzorgers een vakopleiding kunnen volgen om een eigen inkomen te verdienen. Om verspreiding van HIV te voorkomen, geeft het Rode Kruis voorlichting en begeleiding aan kinderen en zwangere vrouwen.
 
Het resultaat in 2011 en 2012
• 19.439 weeskinderen door aids ontvingen hulp in 13 landen:
• Rwanda, Namibië, Eritrea, Ethiopië, Kenia, Oeganda, Zimbabwe, Zambia, Mozambique, Zuid-Soedan, Soedan, Malawi en Haïti.
• 11.185 kinderen gingen weer naar school. Het Rode Kruis betaalde hun pennen, schriften, uniformen en lesgeld in 2011 en/of 2012.
• 8.234 kinderen of hun verzorgers zijn een vakopleiding of eigen bedrijfje gestart met behulp van het Rode Kruis. Zo hebben ze bijvoorbeeld een training tot kleermaker, metselaar, timmerman, kapper of kippenhouder gekregen en de middelen om hierin een eigen zaakje op te starten. Hierdoor kunnen ze weer in hun eigen levensonderhoud voorzien.
• Vrijwilligers van het Rode Kruis legden 128.220 huisbezoeken af voor medische, persoonlijke en emotionele ondersteuning van weeskinderen door Aids en/of hun verzorgers.
• Het sociaal isolement van kinderen werd doorbroken met activiteiten, zoals kinderclubs en zomerkampen voor HIV-besmette kinderen of weeskinderen door aids.
• 39.058 volwassenen en kinderen zijn getest op HIV.
• 214.700 jongeren en zwangere vrouwen zijn bereikt met voorlichting op en rondom scholen over het voorkomen van HIV-besmetting en stigmatisering van mensen met HIV. Deze voorlichting wordt gegeven door jongeren zelf, waardoor de boodschap veel beter beklijft.
• 4.470 vrijwilligers van het Rode Kruis zijn specifiek getraind en ingezet voor huisbezoeken, psychische ondersteuning en voorlichting over het voorkomen van HIV-besmetting.

Investering in de toekomst
Alleen met langdurige hulp hebben de kinderen kans op een betere toekomst. Daarom wordt de ingezamelde ruim 7,4 miljoen euro tijdens 3FM Serious Request 2010 in 3 jaar tijd door het Rode Kruis besteed. Bovenstaande resultaten zijn in de eerste 2 jaar bereikt. Volgend jaar zijn halverwege november de resultaten over 2010 t/m 2013 op deze plek terug te vinden zijn.
 
DJ Eric Corton ontmoette in 2010 onder andere de weeskinderen Peter, Lisa en Nerima. Hij keerde in 2011 terug naar Oeganda om te zien hoe het de kinderen verging. Benieuwd hoe het nu met deze kinderen gaat? Lees hier hun verhaal.