Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2012 Syriërs slaan massaal op de vlucht naar Turkije
12 november 2012 |

Syriërs slaan massaal op de vlucht naar Turkije

In Turkse vluchtelingenkampen verblijven op dit moment ruim 110 duizend Syriërs. Dit aantal is sinds juli verdubbeld door zware gevechten in Aleppo en andere Syrische steden. De UNHCR verwacht dat het aantal vluchtelingen naar het buurland de komende maanden gigantisch zal toenemen. Het Rode Kruis gaat daarom samen met de lokale partner, de Turkse Rode Halve Maan, de hulpverlening in Turkije uitbreiden. Ook gaat de hulporganisatie spullen uitdelen die vluchtelingen nodig hebben om in de tenten te kunnen overwinteren. In totaal is ruim 25 miljoen euro extra nodig. 
 
Het Rode Kruis helpt in alle 14 vluchtelingenkampen bij de Turks Syrische grens met voedsel, hygiëne pakketten en keukenspullen. Met de winter op komst gaat het Rode Kruis ook kookoventjes, kacheltjes en dekens uitdelen. De hulpverleningsorganisatie wil de komende maanden 170.0000 Syrische vluchtelingen in het grensgebied en in de vluchtelingekampen helpen om de winter door te komen. Al sinds het begin dit jaar bieden het Rode Kruis en Rode Halve Maan onderdak en voedsel aan vluchtelingen uit Syrië.
 
Het geweld in Syrië duurt al ruim anderhalf jaar. Het Rode Kruis helpt sinds april 2011 de slachtoffers van het geweld niet alleen in Turkije, maar ook in Syrië, Irak, Jordanië en Libanon. De hulporganisatie liet vorige week al weten de hulpverlening in Syrië door de grote vraag niet meer aan te kunnen. Help dit te voorkomen en laat de Syriërs niet in de kou staan. Steun op giro 6868.
 
Noot voor de redactie (niet voor publicatie):
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met woordvoerder Merlijn Stoffels van het Nederlandse Rode Kruis, telefoon 070-4455728 of mobiel 06-54918481, mstoffels@redcross.nl