Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2012 Tijdelijk bestand voor Rode Kruis noodhulp aan Homs
20 juni 2012 |

Tijdelijk bestand voor Rode Kruis noodhulp aan Homs

​Het Internationale Rode Kruis is een tijdelijk bestand overeengekomen met de strijdende partijen in de Syrische stad Homs. Zowel de regering als de oppositiepartijen hebben officieel laten weten een tijdelijke gevechtspauze te respecteren. Het bestand moet de evacuatie van zieken en gewonden mogelijk maken, zo werd woensdag bekend.

 
Hulpverleners van het Internationale Rode Kruis en de Syrische Rode Halve Maan maken zich nu klaar om hulp te gaan verlenen in de oude stadskern van Homs en de wijken al-Qarabees, al-Qusour, Jurat al-Shayyah en al-Khalidiya.
Door de hevige gevechten van de afgelopen 10 dagen zitten honderden burgers praktisch gevangen in Homs. Het aanhoudend geweld maakt het onmogelijk om de stad te verlaten of een veiliger onderkomen te zoeken. De inwoners hebben dringend behoefte aan water, voedsel en medische hulp.
 
Het Rode Kruis is op dit moment de enige internationale organisatie die hulpverleners inzet in Syrië. De noodhulporganisatie helpt ontheemden en slachtoffers van het conflict al bijna een jaar door matrassen, dekens, voedsel, medicijnen en medische hulp te verstrekken. Het Rode Kruis maakt zich ernstige zorgen over de humanitaire situatie in Syrië. Het Nederlandse Rode Kruis en Stichting Vluchteling openden eind maart 2012 giro 6868 om geld in te zamelen voor de slachtoffers van het geweld in Syrië. Er zijn nog miljoenen euro’s nodig om de mensen in nood te kunnen blijven helpen.
 
Noot voor de redactie (niet voor publicatie):
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met woordvoerder Hanna Emmering van het Nederlandse Rode Kruis, telefoon 070-4455881 of mobiel 06-51840708, hemmering@redcross.nl