Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2012 Vijfde Rode Kruis hulpverlener doodgeschoten in Syrië
10 juli 2012 |

Vijfde Rode Kruis hulpverlener doodgeschoten in Syrië

In de Syrische stad Deir al-Zor is maandag opnieuw een vrijwilliger van het Rode Kruis doodgeschoten. Dit is het vijfde incident in tien maanden waarbij medewerkers van de hulpverleningsorganisatie tijdens hun werk om het leven zijn gekomen.

Khaled Khaffaji werd maandagavond beschoten en overleed vandaag aan zijn verwondingen. Hij droeg een uniform en reed in een ambulance waarop het Rode Halve Maan embleem duidelijk zichtbaar was. Het Rode Kruis is diep geschokt door het overlijden van de vrijwilliger en heeft het incident scherp veroordeeld. Het toont aan hoe weinig respect er is voor het levensreddende werk van de hulpverleners in Syrië.
 
Het Rode Kruis is op dit moment de enige internationale organisatie die hulpverleners inzet in Syrië. Dit zijn veelal jonge vrijwilligers van de Syrische Rode Halve Maan, de zustervereniging van het Rode Kruis, die met gevaar voor eigen leven hulp verlenen aan de slachtoffers van het geweld. Ook de distributies van de Verenigde Naties worden gedaan door vrijwilligers van de Syrische Rode Halve Maan. De vrijwilligers die in en om de brandhaarden hulpverlenen liggen regelmatig onder vuur.
 
De hulpverlening is volledig onpartijdige en neutraal. Dit humanitaire werk dient daarom door iedereen en in alle omstandigheden gerespecteerd te worden. Het Rode Kruis roept alle strijdende partijen op het Rode Kruis- en Rode Halve Maanembleem te erkennen en respecteren. Ook moeten medisch personeel en ambulances veilig hulp kunnen verlenen en ongehinderd toegang krijgen om gewonden te bereiken. Het Rode Kruis heeft sinds begin dit jaar zo’n 400.000 mensen van levensreddende hulp voorzien in de zwaar getroffen gebieden in Syrië.
 
Noot voor de redactie (niet voor publicatie):
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met woordvoerder Merlijn Stoffels van het Nederlandse Rode Kruis, telefoon 070-4455728 of mobiel 06-54918481, mstoffels@redcross.nl