Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2012 Voedseltekort dreigt voor miljoenen mensen in Sahel
25 januari 2012 |

Voedseltekort dreigt voor miljoenen mensen in Sahel

​7 miljoen tot 11 miljoen mensen in de Sahel dreigen getroffen te worden door het tekort aan voedselproductie. Door een periode van droogte en de slechte oogst in 2011 zijn in die regio de voedselprijzen enorm gestegen. In Niger, Tsjaad, Mali, Mauritanië, Nigeria, Burkina Faso en Senegal is de voedselvoorziening voor de allerarmste daardoor niet langer gegarandeerd. Het Rode Kruis roept de internationale gemeenschap op om in actie te komen tegen het dreigende gevaar van een voedselcrisis. Daarnaast schaalt het Rode Kruis de hulpverleningsactiviteiten op en opent giro 6868.

 
Oogsten mislukt
Door de combinatie van droogte en slechte distributie van het beschikbare water zijn het afgelopen jaar veel oogsten mislukt. Dat heeft een substantiële daling van de hoeveelheid graan en veevoer tot gevolg. De verwachting is dat de veestapel daardoor de komende maanden flink zal afnemen. De problemen in de Sahel komen hard aan omdat de regio nog niet hersteld is van de vorige voedselcrisis in 2010. De boeren hebben niet de tijd gehad om hun bedrijven weer op te bouwen. Een ander probleem in de regio is de terugkeer van honderdduizenden economische vluchtelingen uit Libië, Ivoorkust en Nigeria. Deze mensen zijn vaak werkloos en dus extra kwetsbaar. 
 
Activiteiten opschalen
Het Rode Kruis is de noodhulp in de Sahel aan het opschalen om de meest kwetsbare mensen bij te kunnen staan en levens te redden. Daarvoor is op dit moment een bedrag van 2,5 miljoen euro nodig, maar de verwachting is dat de vraag om hulp nog sterk toe gaat nemen. Het geld is nodig voor noodhulp, voedseldistributie maar ook voor het verstrekken van droogtebestendige zaden, meststoffen en gereedschap. Verder zal het Rode Kruis medische voorlichting geven en helpen met het levensonderhoud. 
 
Weinig steun
Begin deze maand is een oproep uitgegaan naar donoren om bij te dragen aan dit werk van het Rode Kruis. Het Internationale Rode Kruis krijgt tot nu toe weinig geld van overheden voor de noodhulp in de Sahel. Zo is bijvoorbeeld in Mauritanië tot nu toe slechts 1 procent van het benodigde geld binnen. Het Rode Kruis wil de komende maanden in de regio meer dan 88.000 mensen voorzien van noodhulp. Het Nederlandse Rode Kruis draagt momenteel in de Sahel bij aan een project in Burkina Faso. In de Hoorn van Afrika, vorig jaar getroffen door de droogte, gaat de hulpverlening ook door. 
   
Noot voor de redactie (niet voor publicatie):
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met woordvoerder Merlijn Stoffels van het Nederlandse Rode Kruis, telefoon 070-4455728 of mobiel 06-54918481, mstoffels@redcross.nl, of kijken op onze website www.rodekruis.nl/sahel