Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2012 Vrieskou bedreigt duizenden mensen op straat
2 februari 2012 |

Vrieskou bedreigt duizenden mensen op straat

Rode Kruis helpt daklozen in Europa

Duizenden daklozen in Centraal- en Oost-Europa lopen volgens het Rode Kruis gevaar als de hevige vrieskou van deze week aanhoudt of nog erger wordt. In Polen en Oekraïne stierven al meer dan 80 mensen aan onderkoeling en bevriezing. Van Zuid-Italië tot Turkije en Servië, Roemenië, Bulgarije en Rusland zijn grote delen zwaar getroffen door de kou. Het Rode Kruis heeft geld beschikbaar gesteld om dak- en thuislozen in deze regio extra te ondersteunen. De hulporganisatie ondersteunt bij de opvang van daklozen en deelt warme maaltijden, dekens en kleding uit.


Vooral in Belarus en Oekraïne is extra hulp hard nodig. De kou heeft hier niet alleen tot doden geleid, maar ook tot uitval van elektriciteit en verkeerschaos. In Belarus krijgen de ziekenhuizen in Minsk steeds meer mensen binnen met bevriezingsverschijnselen. “Harde winters zijn in dit deel van de wereld niet ongewoon, maar deze heftige vorst komt aan het eind van een milde winter,” zegt Zlatko Kovac, vertegenwoordiger van het Internationale Rode Kruis in Belarus en Oekraïne. “Daklozen waren onvoorbereid en werden overvallen door deze koudegolf. Zij volgen geen lange termijn voorspellingen en zijn daardoor extreem kwetsbaar.”

Ook in Nederland assisteert het Rode Kruis bij de opvang van dak- en thuislozen. Op verschillende plekken in Nederland worden vanwege de toenemende kou de daklozenopvangcentrales uitgebreid. Medewerkers van daklozenopvang Cocon in Hilversum zoeken met een Rode Kruis-auto naar daklozen die hulp nodig hebben. Hetzelfde gebeurt in Arnhem, waar het Rode Kruis en zorginstelling IrisZorg met een bus op pad gaan om mensen zo ver te krijgen dat ze binnen gaan slapen. In de bus zijn dekens en soep voorhanden om verkleumde mensen op te warmen. In de gemeente Venlo ondersteunen vrijwilligers van het Rode Kruis 24 uur per dag met de bemanning van de opvanghuizen. In Hilversum, Venlo en Alkmaar helpt de organisatie met veldbedden, dekens en kussens.

Bereid je goed voor op de kou. Klik hier voor een aantal handige wintertips!

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Neem voor meer informatie contact op met Hanna Emmering, persvoorlichter Nederlandse Rode Kruis, via +31 65184 0708 of hemmering@redcross.nl