Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 20.000e Nederlander aangemeld bij Rode Kruis burgerhulpnetwerk Ready2Help
24 september 2015 |

20.000e Nederlander aangemeld bij Rode Kruis burgerhulpnetwerk Ready2Help

Vandaag heeft de 20.000e Nederlander zich aangemeld bij het burgerhulpnetwerk Ready2Help. Het Rode Kruis is verheugd door de enorme betrokkenheid van de Nederlandse bevolking, maar benadrukt dat er nog veel meer burgerhulpverleners nodig zijn. Hoe groter het hulpnetwerk, hoe groter de kans is dat het Rode Kruis direct noodzakelijke hulp kan bieden. Op het moment van een oproep kan het zijn dat een aantal mensen toch niet beschikbaar is, omdat ze bijvoorbeeld aan het werk zijn of op school zitten. Om nu toch te zorgen dat er ook op de lange termijn voldoende mensen zijn, moet het burgerhulpnetwerk zo groot mogelijk worden.
  

Ready2Help inzet

Opvallend is dat tot nu toe zeer veel mensen aangeven dat ze kunnen komen, zelfs op korte termijn. Dankzij de grote hoeveelheid extra handen via Ready2Help heeft het Rode Kruis de afgelopen dagen onder andere bedden klaargezet in de opvanglocatie in Amsterdam, hulpgoederen voor vluchtelingen gesorteerd in een grote loods in Drachten, een EHBO-post in Ter Apel ingericht én van personeel voorzien. Het Rode Kruis benadrukt dat er de komende maanden een nog groot beroep zal worden gedaan op het Ready2Help-netwerk. De toestroom van vluchtelingen naar Nederland gaat immers onverminderd door en er komen steeds meer opvangcentra bij.

20.000ste burgerhulpverlener

De organisatie is op dit moment in de hoogste staat van paraatheid door de enorme toestroom van vluchtelingen. Op de oproep aan Nederlanders om zich aan te melden bij het burgerhulpnetwerk Ready2Help kwamen veel reacties. Het burgerhulpnetwerk van het Rode Kruis is nu opgelopen tot 20.000 vrijwilligers. Sam van Zwoll (23) was vandaag de 20.000e: "Je kunt de hele tijd aan de zijlijn staan en roepen hoe erg het is. Of je kunt je handen uit de mouwen steken. Ik kies liever voor het laatste. Ik ben nog niet opgeroepen, maar als het zo ver is, verwacht ik dat ik vooral praktische dingen ga aanpakken. Helpen sjouwen, goederen sorteren, dat soort dingen. Niet heel ingewikkeld, wel erg belangrijk."  

Waarom Ready2Help?

Ready2Help is bedoeld voor noodsituaties in Nederland waar hulp van deelnemers een aanvullende bijdrage aan de bestaande hulpverlening kan leveren. Het gaat om korte, concrete hulpacties. Op dit moment concentreert de hulp zich op de vluchtelingencrisis, maar in de toekomst kan het vrijwilligersnetwerk ook worden ingezet voor andere noodsituaties, zoals bijvoorbeeld bij een (dreigende) overstroming, een pandemie, extreem weer of een verkeersinfarct.

Hoe werkt Ready2Help?

Deelnemers kunnen zich opgeven op www.Ready2Help.nl via hun social media account naar keuze. In het geval van een noodsituatie waar de inzet van deelnemers van Ready2Help de bestaande hulpverlening kan versterken, alarmeert het Rode Kruis de Ready2Helpers via een telefonische boodschap. De deelnemers krijgen dan de vraag of ze beschikbaar zijn en beslissen wat ze kunnen of willen doen. Door een netwerk van mensen met verschillende kennis en vaardigheden is Ready2Help in staat zo snel mogelijk de best mogelijke ondersteuning te bieden aan de getroffenen.

Voor meer informatie kunt u bellen met afdeling Persvoorlichting van Het Nederlandse Rode Kruis, Merlijn Stoffels, via 06-54918481 of Sandra van Houten via 070 – 4455 843 of mailen naar persvoorlichting@redcross.nl