Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 3400 aanmeldingen voor burgerhulpnetwerk Rode Kruis
13 november 2014 |

3400 aanmeldingen voor burgerhulpnetwerk Rode Kruis

Sinds de start van de werving op 1 november hebben zich 3400 mensen aangemeld voor Ready2Help, het nieuwe burgerhulpnetwerk van het Rode Kruis. Het gaat om een netwerk van behulpzame burgers die bij grote rampen of calamiteiten kunnen worden opgeroepen. Zij worden ingezet als aanvulling op de hulpverlening van reguliere hulpdiensten en het Rode Kruis. Dat kan bijvoorbeeld met praktische hulp, zoals het vullen van zandzakken, spullen sjouwen of opruimen, logistieke hulp zoals helpen bij vervoer van mensen of met specifieke vaardigheden zoals het kunnen helpen met tolken in een vreemde taal. Het gaat dus niet om Eerste Hulpverleners. Iedereen die bij grote rampen of calamiteiten wil helpen, kan zich nog steeds aanmelden voor Ready2Help via www.ready2help.nl 

Gijs de Vries, algemeen directeur van het Rode Kruis: "We zijn hier ontzettend blij mee. We hadden voor de oefening een minimum van 1000 aanmeldingen in gedachten, en dat is ruimschoots overschreden; Nu hebben we een uitstekend uitgangspunt voor de oefening, die essentieel is om dit initiatief te testen en te ontwikkelen." De hulporganisatie gaat zich de komende tijd inzetten om nog meer mensen te werven. "Dit is een mooi begin, maar er zijn nog veel meer mensen nodig. Ready2Help moet uitgroeien tot een landelijk netwerk van tienduizenden mensen die we kunnen oproepen in geval van nood," aldus De Vries.

Met 3400 aanmeldingen is de basis gelegd voor de grote rampenoefening die het Rode Kruis in februari 2015 met Ready2Help gaat organiseren. De meeste Ready2Helpers komen uit de regio's Zuid-Holland (25%), Noord-Holland (16%) en Gelderland (13%). Het Rode Kruis hoopt dat vooral in Zeeland, Limburg, Friesland en Groningen meer mensen zich gaan aanmelden voor het noodhulpnetwerk. Een goede landelijke spreiding is cruciaal voor de hulpverlening en het gericht kunnen oproepen van mensen. In totaal hebben iets meer mannen (55%) dan vrouwen zich aangemeld. Ruim 40% van de aanmelders valt in de leeftijdscategorie tussen 30 en 50 jaar, een kwart van de nieuwe helpers heeft een leeftijd tussen 18 en 30 jaar. De gemiddelde leeftijd is daarmee 40,39 jaar. De Vries: "Heel mooi om te zien hoe dit 'handen-uit-de-mouwen-netwerk' ook een relatief jonge doelgroep aanspreekt. Het aantal aanmeldingen geeft bovendien vertrouwen in de hulpbereidheid van de Nederlanders als het er echt op aankomt." 

Oefening
De oefening in februari 2015 zal waarschijnlijk uitgaan van een overstromingsscenario waarbij grote groepen mensen getroffen worden en er op verschillende manieren hulp geboden moet worden. Het doel van de oefening is te zien of het oproepsysteem werkt en op welke manier mensen gehoor geven aan de oproep van het Rode Kruis.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Neem voor meer informatie contact op met Hanna Emmering, woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis, via hemmering@redcross.nl of 0651840708