Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten Duizenden wandelaars bereiken Vierdaagse finish dankzij Rode Kruis
24 juli 2015 |

Duizenden wandelaars bereiken Vierdaagse finish dankzij Rode Kruis

Bijna 5500 wandelaars hebben vandaag de finish van de Nijmeegse Vierdaagse bereikt dankzij de hulpverlening van het Nederlandse Rode Kruis. 5496 lopers met 12848 blaren lagen deze week op de klapbedjes van de EHBO-posten langs de route, op de start- en finishlocatie en in de grote tent op de Wedren. Naast blaren hadden de wandelaars ook te kampen met gebruikelijke problemen als overbelaste spieren en gewrichten, en behoorlijk wat hinder van insectensteken. De warme dagen aan het begin van de week zorgden onder meer voor een totaal van 165 flauwtes. Dit jaar was er ook redelijk wat overlast door insecten: ruim 100 mensen werden gestoken en klopten bij het Rode kruis aan voor hulp.

Cijfers 2015
Voor de hulpverlening bij de Rode Kruis posten zijn de afgelopen vier dagen de volgende materialen gebruikt:

12.000 bloedlancetten (om blaren te prikken)
35 liter jodium
20 kilometer Leukoplast tape
40 liter kamferspiritus (voeten schoonmaken)
62.000 gaasjes
7750 wattenstaafjes
600 meter fixatiepleister

Het vrijwilligerslegioen van 375 EHBO'ers en 52 artsen en verpleegkundigen gebruikten tezamen 14.000 paar handschoenen om alle wandelaars hygiënisch te behandelen. Om de last van alle insectensteken te kunnen verlichten werden  120 tubes Azaron crème verspreid over de hulpposten.


Fixatiepleister
In totaal 998 wandelaars deden mee aan het klanttevredenheidsonderzoek en kregen hun blaren behandeld met de fixatiepleister. De gegevens van het onderzoek worden de komende tijd geanalyseerd door studenten van de Radboud Universiteit.

 
Nederlandse Rode Kruis en Nijmeegse Vierdaagse
Ieder jaar staan meer dan 500 Rode Kruis vrijwilligers klaar om Eerste Hulp en medische hulp te verlenen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Op geen enkel ander evenement in Nederland zet het Rode Kruis zo veel vrijwilligers in en kunnen er tegelijkertijd zo veel mensen behandeld worden.  Het is dit jaar voor de 69e keer dat het Rode Kruis de wandelaars terzijde staat. Het grootschalige wandelevenement kent kleine en grote ongevallen: van blaren en krampen tot flauwtes en wervelletsel. Niet alleen de hulpverleners van het Rode Kruis kunnen Eerste Hulp verlenen. Directe hulp door omstanders kan schade aan de gezondheid beperken of zelfs een verschil maken tussen leven en dood. Kijk voor meer informatie op www.rodekruis.nl

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met woordvoerder Hanna Emmering van het Nederlandse Rode Kruis, telefoon 06-51840708, hemmering@redcross.nl